Αυλαία Παπανδρέου στην E.E. με αναφορά στο Κυπριακό

Αυλαία Παπανδρέου στην E.E. με αναφορά στο Κυπριακό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεσε χθες στις Βρυξέλλες, η αυλαία της πενταετούς θητείας του κ. Γ. Παπανδρέου στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της E.E., με την τελευταία παρουσία του σε συνεδρίασή του. Σε αυτή, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, όμως θα ήταν σφάλμα να ορισθεί ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος πριν επιτευχθεί συμφωνία.

Η Τουρκία

Σε διεθνή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι σαφής η τουρκική θέση καθώς «από όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα υπάρχουν ορισμένα σημεία που ξεφεύγουν από το σχέδιο Ανάν. Ας αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για να δούμε αν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση από την πλευρά της Τουρκίας».

Οπως υπογράμμισε πάντως «θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού, αλλά είναι βάσει του σχεδίου Ανάν που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, είναι βάσει των αποφάσεων του OHE και είναι μέσα στο νέο πλαίσιο το οποίο με κόπο καταφέραμε να διασφαλίσουμε, το οποίο είναι το ευρωπαϊκό. Αυτό το κράτος, αυτή η δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει μέσα στην Ευρώπη ισότιμα και μέσα στους νόμους και το κεκτημένο των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών». «Αν κινηθούν μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση», κατέληξε.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν άμεσα, πρώτος αλλά όχι απαράβατος στόχος θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωσή τους μέχρι την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαΐου.

Ο κ. Παπανδρέου, θα ετάχθη και κατά του τουρκικού αιτήματος αντικατάστασης του Ειδικού Απεσταλμένου του γ.γ. του OHE, Αλβάρο ντε Σότο, καθώς όπως εξήγησε ο Περουβιανός διπλωμάτης γνωρίζει «άριστα όλες τις πτυχές και πρόνοιες του σχεδίου ενώ ένας νέος μεσολαβητής θα χρειαζόταν πολλούς μήνες μέχρι να ενημερωθεί».

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, στον οποίο επίσης ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις περί το κυπριακό, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή