Χρονικό του προαναγγελθέντος σκανδάλου στο «Πόρτο Καρράς»

Χρονικό του προαναγγελθέντος σκανδάλου στο «Πόρτο Καρράς»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνουν οκτώ χρόνια: Με αυτήν τη φράση θα μπορούσε να συνοψίσει κάποιος τα όσα καταιγιστικά συνέβησαν με την «υπόθεση Πάχτα», το σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς, από τη στιγμή που ο τέως υφυπουργός Οικονομίας πέρασε από τη Βουλή τη σχετική τροπολογία το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, παρουσία πέντε βουλευτών…

Η αρχή της υπόθεσης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν στις 20, στις 21 και στις 28 του μηνός κατατέθηκαν στη Βουλή τρεις πανομοιότυπες τροπολογίες με σκοπό την ανέγερση πολυτελών κατοικιών σε δασική έκταση της Χαλκιδικής από την εταιρεία του κ. Στέγγου και βασικό πολιτικό υποστηρικτή (και τότε) τον κ. Πάχτα. Εκτός από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της Ν.Δ. υποστήριξαν την υπόθεση, αλλά έπειτα από αυστηρή εντολή του προέδρου του κόμματος κ. Καραμανλή, απέσυραν τη δική τους στήριξη. H τροπολογία δεν πέρασε.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, το θέμα επανήλθε με την κατάθεση του δασικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ, αλλά ούτε τότε πέρασε η σχετική τροπολογία με την οποία διεφώνησαν τόσο ο κ. Δρυς όσο και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Κοσμίδης.

Τελικά, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με ευθύνη του τότε υφυπουργού Οικονομίας κ. Πάχτα, έρχεται και ψηφίζεται στη Βουλή η περίφημη τροπολογία, φέροντας τις υπογραφές εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιείται κύκλος επαφών των κ. Σημίτη, Χριστοδουλάκη και Κοσμίδη, κατάληξη του οποίου είναι η τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλάκη ότι η τροπολογία θα καταργηθεί με το πρώτο επόμενο νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Πάχτας διατηρεί ακόμα τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας.

Την Παρασκευή, το θέμα αρχίζει να παίρνει πλέον διαστάσεις στον Τύπο: το πρωί στις εφημερίδες και από το μεσημέρι στα ηλεκτρονικά MME. Εν τω μεταξύ και η Ν.Δ. έχει αρχίσει να το αναδεικνύει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από εκείνη τη στιγμή, η κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση γίνεται πλέον ουσιαστικά ανεξέλεγκτη. Μέσα στις επόμενες ώρες συμβαίνουν τα ακόλουθα:

Ο κ. Παπανδρέου διαμηνύει στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι θα λάβει σκληρή στάση. Εν τω μεταξύ, ο κ. Πάχτας οδηγείται σε αναγκαστική «παραίτηση». Κι ενώ ο κ. Παπανδρέου ζητεί από τους βουλευτές που στήριξαν την τροπολογία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεν τους δίνει τον χρόνο που «υποσχόταν» αυτή η δήλωση, αλλά, σχεδόν αμέσως μετά και έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Σημίτη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο τελευταίος, με ανακοίνωσή του, τους εξαιρεί από τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Λίγο πριν, με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλος είχε ζητήσει ακριβώς αυτό…

Η υπόθεση πλέον έχει πάρει φωτιά για τα καλά και έχει σκεπάσει κάθε άλλη συζήτηση στα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι μόνο. Οι «κομμένοι» βουλευτές αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους που περιλαμβάνουν… όλη την γκάμα: Από τον κ. Βούγια που παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος το Σάββατο το μεσημέρι, μέχρι τον κ. Κατσανέβα, πρωτεργάτη μαζί με τον κ. Πάχτα της τροπολογίας, που εξυμνεί τις… αρετές της για την απασχόληση στη Χαλκιδική και υπόσχεται σε ένα παράθυρο 15.000 και σε άλλο 3.000 ώς 9.000 θέσεις εργασίας από την τροπολογία, τον κ. Διαμαντή που φτάνει να υποστηρίζει ότι «χρησιμοποιηθήκαμε ως πιόνια σε ένα επικοινωνιακό τρικ», ή τον κ. Κίρκο, ο οποίος καταθέτει μήνυση κατά παντώς υπευθύνου!

Και, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο Θ. Πάγκαλος αμφισβητεί την επιλογή του ομαδικού αποκλεισμού από τις λίστες και θέτει θέμα παραπομπής της υπόθεσης στα κομματικά όργανα, ουσιαστικά επικουρούμενος σε λίγο από τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Κώστα Σκανδαλίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή