H κρίση επανέφερε την ηττοπάθεια

H κρίση επανέφερε την ηττοπάθεια

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στο επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και συνολικά στα κυβερνητικά στελέχη, οι πολιτικές και εσωκομματικές παρενέργειες της «υπόθεσης Πάχτα» και του αποκλεισμού των εννέα βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ηττοπάθεια εμφανίζεται να επανακάμπτει στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος. O κ. Γ. Παπανδρέου παραμένει σταθερός στις επιλογές του και σημειώνει πως θα είναι άτεγκτος σε ζητήματα πολιτικής ηθικής, καθώς «αυτό ζητάει η κοινωνία». Εξ άλλου και χθες από τις Βρυξέλλες, όπου μετέχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, υποστήριξε εκ νέου «πως η απόφαση η οποία ελήφθη ήταν επιβεβλημένη και δεν αφορά πρόσωπα».

Οι φόβοι

Ομως, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αλλά και συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών αναγνωρίζουν πως η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ υπέστη τις τελευταίες ημέρες ένα μείζον πλήγμα: Πρώτον, επανέφερε στην ημερήσια διάταξη τα ζητήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, που αποτελούν προνομιακά πεδία για τον αντιπολιτευτικό λόγο της Ν.Δ. Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν φόβους για το ενδεχόμενο, τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Ν.Δ. να εντοπίσει και να αναδείξει πολιτικά κάποια άλλη αντίστοιχη ρύθμιση, «οπότε είναι προφανές πως όλος ο πολιτικός σχεδιασμός της Χαριλάου Τρικούπη μέχρι το συνέδριο υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει».

Επίσης, η υπόθεση Πάχτα ουσιαστικά «ακύρωσε» για αρκετές ημέρες την προεκλογική ρητορική του κ. Γ. Παπανδρέου, αφού στην επικαιρότητα συνεχίζουν να κυριαρχούν οι αντιδράσεις των εννέα βουλευτών, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια. Τέλος, οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η θητεία του κ. Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι «ανέφελη», καθώς ο επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, κ. Θ. Πάγκαλος, αμφισβήτησε ευθέως την επιλογή του να τεθούν εκτός συνδυασμών οι εννέα βουλευτές. Οπως σημείωναν υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το αίτημα του κ. Πάγκαλου για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, αλλά επί της ουσίας, ο τελευταίος εμφανίστηκε με την κριτική την οποία άσκησε κατά του υπουργού Εξωτερικών «να προεξοφλεί την ήττα στις επερχόμενες εκλογές».

Πάντως, με δεδομένο πλέον το κόστος από την υπόθεση Πάχτα, το ΠΑΣΟΚ στρέφει κυρίως την προσοχή του στην «υπέρβαση» του υφιστάμενου κλίματος, αν και ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται να μην είναι έτοιμος για κάποια «μεγάλη» πρωτοβουλία που θα άλλαζε την πολιτική ατζέντα: Ετσι, ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, σε χθεσινή σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, εμφανίστηκε να στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπανδρέου και υπογράμμισε πως θα αντιπαρατεθεί επί του θέματος με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή στην αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Επίσης, από χθες η Χαριλάου Τρικούπη καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να «κατευνάσει» τους εννέα βουλευτές που αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια, αφού με τις συνεχείς εμφανίσεις τους στα MME επανατροφοδοτούν την κρίση.

Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο κ. M. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως η απόφαση για το θέμα της τροπολογίας «είναι πολιτική και εκ των πραγμάτων τοποθετείται συνολικά και ενιαία για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε», ενώ πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα «έχει ανοικτό μέτωπο με τα θέματα της διαφάνειας».

Αναίρεση από τον Αρειο Πάγο

Στον απόηχο της πολιτικής θύελλας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία αναιρείται απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία είχε κριθεί νόμιμη η ανταλλαγή εκτάσεων μεταξύ της κοινότητας Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής και της εταιρείας «Πόρτο Καρράς», το 1967. O Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι οι απειλές που ασκήθηκαν τότε από τον αρμόδιο υπουργό Βορείου Ελλάδος της δικτατορικής κυβέρνησης ήταν αυτές που οδήγησαν στην ανταλλαγή, με συμβολαιογραφική πράξη, παραλιακών εκτάσεων με μια βραχώδη έκταση της A.E. «Πόρτο Καρράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή