O πρόεδρος υπέγραψε το νόμο που θα ακυρωθεί

O πρόεδρος υπέγραψε το νόμο που θα ακυρωθεί

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νόμο, που περιέχει την… ιστορική πλέον τροπολογία Πάχτα υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλος. O νόμος, που φέρει τον τίτλο «Τροποποίηση του νόμου 2601/1998 (ΦΕΚ 81 A΄) «Ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας και άλλες διατάξεις» περιέχει την αμαρτωλή τροπολογία στο άρθρο 8 παραγρ. 14. H υπογραφή του νόμου από τον κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος εξήγησε με ανακοίνωση της Προεδρίας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, ανοίγει το δρόμο για την ακύρωση της τροπολογίας, εφόσον βεβαίως τηρηθεί η σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, που έχει αναλάβει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Η ακύρωση

Κι αυτό γιατί η ακύρωση μπορεί να γίνει μόνον αφού προηγουμένως έχει κυρωθεί η προηγούμενη. Πρόβλημα ενδεχομένως θα μπορούσε να προκύψει στην περίπτωση που ο νόμος δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ετίθετο σε ισχύ.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε, λ.χ., ο κ. Στέγγος να ξεκινήσει κάποιες εργασίες, ή να ζητήσει αποζημίωση αν δεν τον αφήσουν να τις εκτελέσει. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αποτρέπεται εύκολα μέσω της «διπλής» δημοσίευσης στο ΦΕΚ.

Ο κυρωθείς νόμος, δηλαδή, θα κρατηθεί και θα δημοσιευτεί την ίδια ημέρα, στο ίδιο ΦΕΚ με τον επόμενο νόμο που θα περιέχει την ακύρωσή του! Ετσι, με αυτή τη νομική λύση, ο νόμος του κ. Στέγγου δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα και δεν θα δημιουργήσει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Με την ανακοίνωσή της, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξήγησε γιατί ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε άλλη δυνατότητα παρά να υπογράψει το σχετικό νόμο. Οπως σημειώνεται, ο λόγος είναι ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 1986 και την απάλειψη της λέξης «κυροί» από το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο έλεγχος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του περιεχομένου και της σκοπιμότητας της νομοθετικής ρύθμισης έχει καταργηθεί.

Συνεπώς, η αναπομπή επιτρέπεται μόνον για λόγους σχετικούς με τη διαδικασία ψήφισης των νόμων που στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέτρεξαν καθώς, στην περίπτωση της «τροπολογίας Πάχτα» τηρήθηκαν… κατά γράμμα οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή