Ελιγμός Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση με τον Μπους

Ελιγμός Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση με τον Μπους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σημείο αναφοράς» και όχι «βάση των διαπραγματεύσεων» για την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει τώρα το σχέδιο του γ.γ. του OHE κ. Ανάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. T. Ερντογάν, ο οποίος σήμερα συναντάται στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζ.Μπους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος κ. A. Γκιουλ, πραγματοποιώντας έναν ακόμα ελιγμό, υποστηρίζει πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Κύπρο επί των βασικών αρχών του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα «ακανθώδη» ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να λυθούν αργότερα.

Η Αγκυρα

Οι θέσεις αυτές, όπως και η πρόταση της Αγκυρας να αντικατασταθεί ο ειδικός διαπραγματευτής κ. Ντε Σότο – οι οποίες καταδεικνύουν την πρόθεση της Αγκυρας να κερδίσει χρόνο, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα διάθεση δήθεν καλής θελήσεως- προκαλούν όπως είναι φυσικό την αντίδραση της Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. T. Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ανέφερε χθες ότι η Τουρκία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν έκανε βήμα ή κίνηση προς τα εμπρός, αλλά κίνηση προς τα πίσω. «Εάν υπάρξει όντως πολιτική βούληση από την Τουρκία για λύση του Κυπριακού, θα τη χαιρετίσουμε», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι η Λευκωσία απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για επίλυση του Κυπριακού εκτός του σχεδίου Ανάν, για να συμπληρώσει με αφορμή την πρόταση της Αγκυρας για αντικατάσταση του κ. Ντε Σότο ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε αλλαγή ή προσθήκη άλλων στοιχείων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, διότι κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει τα πράγματα».

Ερωτηθείς στην Αθήνα για το ίδιο ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συζητούμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων εθνών. Θέλουμε διαπραγμάτευση με βάση το σχέδιο Ανάν.

Ο μεσολαβητής του OHE πρέπει να εκπροσωπεί και να δεσμεύεται αποκλειστικά από τον OHE και το πλαίσιό του». Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου είχε ταχθεί κατά του τουρκικού αιτήματος αντικατάστασης του ειδικού απεσταλμένου του γ. γ. του OHE. Τέλος, για «σκληρές διαπραγματεύσεις» όσον αφορά το Κυπριακό έκανε λόγο χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή