Καραμανλής: Και η μειονότητα να μπει στην ευρωπαϊκή λογική

Καραμανλής: Και η μειονότητα να μπει στην ευρωπαϊκή λογική

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κοινή οπτική με την οποία Ελλάδα και Λουξεμβούργο αντιμετωπίζουν τόσο την τελική διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος όσο και γενικότερα το μέλλον μιας πιο «κοινωνικής Ενωσης» επιβεβαιώθηκε χθες στη συνάντηση που είχε στην Κομοτηνή ο κ. K. Καραμανλής με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Και οι δύο χώρες στηρίζουμε τις προσπάθειες της ιρλανδικής προεδρίας να αρθούν τα αδιέξοδα που έχουν παρουσιαστεί στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ και ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη χαρά του για τη φιλόξενη υποδοχή, που συνοδεύθηκε και με την αναγόρευσή του σε διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης.

Νωρίτερα σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη ο κ. Καραμανλής είχε δεσμευθεί για τον απόλυτο σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων και των άλλων μειονοτήτων της χώρας μας. Παρουσιάζοντας τους κυβερνητικούς άξονες της Νέας Δημοκρατίας για την ευρύτερη περιοχή, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων την οικονομική στήριξη των μειονοτικών οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, την ίδρυση κέντρου υγείας στον ορεινό όγκο της Θράκης, τον εκσυγχρονισμό των μειονοτικών σχολείων και την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου οδικού, υδρευτικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά.

«Σε μια σύγχρονη κοινωνία, η διαφορετικότητα, η συνύπαρξη και η συνεργασία αποτελούν δύναμη και όχι αδυναμία» τόνισε ο κ. Καραμανλής και απαρίθμησε τους κεντρικούς του στόχους για τη μειονότητα, που είναι η ένταξή της στην «ευρωπαϊκή λογική», ο διαρκής και συστηματικός διάλογος με τους φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών και ειδικότερα της Συνθήκης της Λωζάννης.

Από την ομιλία του κ. Καραμανλή δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Για παράδειγμα, δεσμεύθηκε οι άνεργοι νέοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, ενώ και απόφοιτοι των TEI και AEI, εφόσον είναι άνεργοι, να εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξή τους από τον ΟΑΕΔ. Ασκησε επίσης δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ότι «η Θράκη συγκαταλέγεται στις έξι φτωχότερες περιοχές της E.E.» και υπενθύμισε με νόημα ότι η Ν.Δ. ανέκαθεν ετάσσετο υπέρ της μείωσης των αμυντικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς οι δύο λαοί «μπορούν να ζήσουν σαν καλοί γείτονες μέσα σε κλίμα συνεργασίας, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή