Με δέκα βουλευτές ο εκλογικός νόμος

Με δέκα βουλευτές ο εκλογικός νόμος

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών, που δεν ξεπέρασαν τους δέκα, ψηφίσθηκε χθες ο νέος εκλογικός νόμος, προκαλώντας αν μη τι άλλο αλγεινή εντύπωση για την εξαιρετική αδιαφορία. «Οι ίδιοι οι βουλευτές σας με την απουσία τους δείχνουν αν στηρίζουν τις επιλογές σας. Είναι η εικόνα αυτής της άδειας Βουλής, για να συζητείται εκλογικός νόμος;», επεσήμανε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Μητσοτάκης, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π. Παυλόπουλος υπερθεμάτισε: «Απαξιούν και οι ίδιοι οι βουλευτές σας. Τουλάχιστον ο δικός μας αρχηγός ήρθε εδώ και εξέφρασε τις θέσεις μας. Πού είναι ο πρωθυπουργός και ο εκκολαπτόμενος αρχηγός σας; O εκλογικός σας νόμος είναι απλώς το πρόσχημα και ο τρόπος συζητήσεως είναι ο ευτελισμός της πολιτικής ζωής»

– Ολοι γνωρίζουν ότι είναι ένας νόμος καθαρός και χωρίς ιδιοτέλεια. Δεν υπάρχει λάκκος στη φάβα και γι’ αυτό δεν είναι εδώ οι βουλευτές μας», ερμήνευσε την αδιαφορία των βουλευτών ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, ο οποίος επίσης αποχώρησε από το Κοινοβούλιο μετά την επί της αρχής ομιλία του. Παρ’ όλα αυτά και παρά τους υψηλούς τόνους της πρωινής συνεδριάσεως, η Νέα Δημοκρατία διά του εισηγητού της κ. B. Πολύδωρα, -όπως νωρίτερα και ο κ. Μητσοτάκης- παραδέχθηκε το βράδυ ότι πρόκειται για έναν καλό νόμο, που όμως για λόγους αρχής λόγω των απαράδεκτων συνοπτικών και σε προεκλογική περίοδο διαδικασιών καταψηφίζει. O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εικόνα ντροπής που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Κοινοβούλιο: «Δεν υπήρξε παρόμοια περίπτωση κατάπτωσης, με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί μια άδεια Βουλή. Είναι ντροπή, εξευτελισμός, οπερέτα. Χωρίς βουλευτές και με απόντα ακόμη και τον υπουργό σ’ αυτήν την ιδιότυπη προεκλογική περίοδο, που εγκαινίασε από τον Ιούνιο ο κ. Σημίτης αρχικά με παροχές, με λαϊκισμούς και αθλιότητες, με χάρτες και νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με μία κυβέρνηση να προσπαθεί να περάσει άρον – άρον τώρα τα νομοσχέδια. Το σκάνδαλο της Χαλκιδικής που πέρασε και η αποτροπή του σκανδάλου στον χρηματιστηριακό κώδικα είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου».

– Εμείς σεβόμενοι τη Βουλή και το Σύνταγμα θα συνεχίσουμε να νομοθετούμε όσα κρίνουμε θεσμικά και αναγκαία. Εσείς έχετε τη δυνατότητα αν θέλετε, μπορείτε να καταθέσετε πρόταση μομφής, απάντησε το πολιτικώς άτοπο για την παρούσα φάση, ο κ. Σκανδαλίδης. Το θέμα ειδικώς των συνεργασιών και προεκλογικών συμμαχιών που επιτρέπονται με τον νέο νόμο, καθώς και η φιλολογία περί «δεξιάς παρένθεσης» με αφορμή ενδεχόμενη αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αποτέλεσαν τα κυρίαρχα σημεία τριβής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για διευκόλυνση σε προγραμματικές ή άλλες συγκλίσεις, κατηγορώντας τα κόμματα της Αριστεράς ότι έχουν περιχαρακωθεί σε συγκεκριμένες λογικές, αλλά συνάντησε τη σφοδρή επίθεση KKE και ΣΥΝ. «Ανακαλύψατε τις συνεργασίες όταν αρχίσατε να βλέπετε τα δεδομένα και τις δημοσκοπήσεις ότι χάνετε. Στην ίδια λογική και η διάταξη για τη λίστα στο πλαίσιο της δεξιάς παρένθεσης», τόνισε ο κ. Σκυλλάκος, ενώ ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι κανένας δεν πιστεύει πλέον ότι θα έχουμε εκλογές και σε ένα χρόνο: «Κλειδώνετε με το νομοσχέδιο το εκλογικό σύστημα για το 2005. Γι’ αυτό δίνετε το 18μηνο, χωρίς να το αιτιολογείτε». «Τολμήστε να επιχειρήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση για αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και θα πάρετε την απάντηση», υπογράμμισε και ο κ. Παυλόπουλος.

Ο αριθμός υποψηφίων

Κατά την απογευματινή συζήτηση επί των άρθρων ο υφυπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε τροποποίηση άρθρου σχετικώς με τον αριθμό των υποψηφίων βουλευτών, προσαυξάνοντας κατά έναν τους υποψηφίους στις μονοεδρικές ώς τις τριεδρικές περιφέρειες. Ετσι, με τη νέα διατύπωση, στις μονοεδρικές ώς και τις επταεδρικές περιφέρειες προσαυξάνονται κατά δύο πέραν του αριθμού των εκλεγομένων ο αριθμός των υποψηφίων ανά κόμμα. Εξάλλου αποσύρθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, αν και ήταν διακομματικής αποδοχής, τροπολογία που αναγνώριζε ως νόμιμες δαπάνες των OTA για έργα και προμήθειες που είχαν κριθεί παράνομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή