Τυπική η υποδοχή Μπους προς τον Τούρκο πρωθυπουργό

Τυπική η υποδοχή Μπους προς τον Τούρκο πρωθυπουργό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ευθύ πολιτικό» με τον οποίο μπορεί να έχει καλή συνεργασία, χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζ. Μπους τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. T. Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο «Οβάλ Γραφείο» του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον. O κ. Μπους σημείωσε, παράλληλα, ότι εκτιμά τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας για την εξεύρεση λύσης στο χρονίζον πρόβλημα της Κύπρου.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Ερντογάν, σε μία ακόμη προσπάθεια να επιδείξει καλή θέληση όσον αφορά στο Κυπριακό, τόνισε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, για να προσθέσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσέλθει σε νέες διαπραγματεύσεις για τη λύση του προβλήματος. Ωστόσο και για ακόμα μία φορά ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, έκανε λόγο για «σημείο αναφοράς» και όχι βάση διαπραγματεύσεων. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα το συντομότερο και θα είναι, σημείωσε, πάντα ένα βήμα μπροστά από την ελληνική. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι, μιλώντας νωρίτερα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων είπε πως είναι οι Ελληνοκύπριοι που «έχουν επιδείξει αρνητική συμπεριφορά».

Ο κ. Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αυτής, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού «δεν αποτελεί προϋπόθεση ή πολιτικό κριτήριο» για την ένταξη της Τουρκίας στην E.E., «αλλά ως εγγυήτρια δύναμη είμαστε υπέρ της λύσης αυτής της διαφοράς και γι’ αυτόν το σκοπό θα συμφωνούσαμε στη διενέργεια δημοψηφίσματος πάνω σε ένα μνημόνιο κατανόησης».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Ερντογάν έκανε και στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι ειδικά για το Αιγαίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Και αφού επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο» και άρα είναι δύσκολο να υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις, εξέφρασε τη «βεβαιότητα ότι μετά τις εκλογές οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή