K. Σημιτης – «Ωμή» παραδοχή των σκανδάλων…

K. Σημιτης – «Ωμή» παραδοχή των σκανδάλων…

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υβριστικές και επιθετικές εκφράσεις και υψηλούς προεκλογικούς τόνους, με παραδοχή φυσικά του σκανδάλου της τροπολογίας της Χαλκιδικής, αλλά χωρίς ίχνος μεταμέλειας, ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, στην τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή, δεν κατάφερε ούτε μία φορά να συνεγείρει τους βουλευτές του, να αποσπάσει την επιδοκιμασία τους σε ένα ανερμάτιστο κατηγορώ και μία απλή αντιπαράθεση ερωτημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον όταν αναφέρθηκε στο όνομα του μελλοντικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου υπήρξε το πρώτο και τελευταίο χειροκρότημα στην πρωτολογία του.

Το ήμισυ της ομιλίας του αφιέρωσε στις γνωστές απολογιστικές θέσεις του κυβερνητικού έργου και στο σταθερό κατηγορώ ότι δεν υπάρχουν προγράμματα και θέσεις του αντιπάλου, για να αρχίσει στη συνέχεια την επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Σας διακρίνει επιπολαιότητα χωρίς όριο, έλλειψη αντίληψης και δυνατότητας πρόβλεψης. Είσασταν τραγικά απόντες από την αποστολή μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθήσατε απλώς πρότυπα περασμένων δεκαετιών με προσωπικές διαμάχες, διαφθορολογία και σκανδαλολογία».

Οι αποκαλύψεις

Το πλέον ενδιαφέρον όμως της ομιλίας του ήταν το απόσπασμα για τις αποκαλύψεις του παρελθόντος: «Σε μια τετραετία διακυβέρνησης μπορεί να υπάρξει μια στιγμή που δεν τηρήθηκαν οι κανόνες και δεν διασφαλίσθηκε το δημόσιο συμφέρον, αλλά τοπικιστικές λογικές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το σύνολο του χρόνου μιας διακυβέρνησης, όταν εμείς συγκρουσθήκαμε με συμφέροντα και επιλέξαμε πάντα το πιο ωφέλιμο με γνώμονα το συμφέρον του τόπου», είπε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σκάνδαλο της Χαλκιδικής είπε ότι η θέση της κυβέρνησης για την τροπολογία ήταν γνωστή, όταν την είχε απορρίψει την πρώτη φορά: «Οφειλαν όλοι, και ο υφυπουργός, να τη γνωρίζει και να τη στηρίζει. H προώθησή της ήρθε σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική θέση με αντιδεοντολογική μεθόδευση». Τόνισε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή για αποπομπή του κ. Πάχτα, ενώ για την τιμωρία των εννέα βουλευτών μίλησε για δύσκολη απόφαση που έπρεπε όμως να επιβληθεί γιατί παρέβησαν την κυβερνητική θέση.

Κρίσιμα ερωτήματα

Ταυτόχρονα όμως πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση: «Μάχομαι», είπε σε πρώτο πρόσωπο, «κατά της διαφθοράς, αλλά και κατά των τιμητών που έχουν ίδιο όφελος». Επανέφερε δε τις επικρίσεις του περί ακροδεξιάς, αμφισβητώντας το προσκλητήριο Καραμανλή για έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό. Χυδαιότητες με ακροδεξιά ρίζα χαρακτήρισε ακραία συνθήματα σε συγκεντρώσεις, διχαστική και ακροδεξιά νοοτροπία την τακτική του αντιπάλου: «O λόγος και η πράξη τους βρίσκονται σε ακραία αντίθεση. Με την πολιτική υποκρισία τραυματίζουν το πολιτικό σύστημα. O λαός», έκλεισε την ομιλία του, «δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία, γιατί έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα ερωτήματα. Γι’ αυτό και η αναμέτρηση θα είναι κρίσιμη και θα δώσει τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και της ανανέωσης και στον Γ. Παπανδρέου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή