Τα κόμματα θέλουν επιπλέον δωρεάν χρόνο για διαφήμιση

Τα κόμματα θέλουν επιπλέον δωρεάν χρόνο για διαφήμιση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τη διάθεση αποκλειστικά δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, χωρίς να θιγούν σοβαρά τα οικονομικά των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αλλά και να διασφαλιστεί επαρκής χρόνος προβολής, αναζητούν κυβέρνηση και κόμματα. Χθες, κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων ζήτησαν την εφαρμογή όλων των ρυθμίσεων που ίσχυσαν στις εκλογές του 2000 για την προβολή των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ «απαίτησαν» να διατεθεί επί πλέον δωρεάν χρόνος, ίσος με αυτόν που είχαν αγοράσει τα κόμματα κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Η «απαίτηση» έχει αφετηρία τον νόμο που απαγορεύει στα κόμματα την αγορά ραδιοτηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο, με ταυτόχρονη μείωση των προεκλογικών τους δαπανών. Με βάση την πρόβλεψη αυτή, τα κόμματα ζητούν την παραχώρηση επί πλέον δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου (πέραν αυτού που είχε διατεθεί στις εκλογές του 2000), το κόστος του οποίου, σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ. Παρ’ ότι η κυβέρνηση συμφωνεί στη διάθεσή του (κυρίως για πολιτική διαφήμιση, καθώς οι κεντρικές δραστηριότητες των κομμάτων και η διοργάνωση ειδικών συζητήσεων έχουν ήδη προβλεφθεί), επισημαίνει ότι πρέπει τα σχετικά αιτήματα να είναι «λογικά» προκειμένου να μη δημιουργήσουν οικονομικά προβλήματα στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα κόμματα θα διατυπώσουν γραπτώς τις προτάσεις τους μέχρι τη Δευτέρα, οπότε ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας θα συναντηθεί με τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, προκειμένου να αναζητηθούν οι όροι παραχώρησης δωρεάν χρόνου. H κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα αναζητεί λύσεις στο θέμα που έχει προκύψει, είτε με την αύξηση -κατά την προεκλογική περίοδο- του χρόνου εμπορικής διαφήμισης που δικαιούνται να μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα, είτε με μείωση του δωρεάν χρόνου που θα παραχωρηθεί στα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Τετάρτη η διακομματική επιτροπή θα καταλήξει στις οριστικές ρυθμίσεις για την προβολή των κομμάτων από τη ραδιο-τηλεόραση.

Τηλεοπτικές συζητήσεις

Κατά τη συνεδρίαση επανήλθε το θέμα της κρατικής διαφήμισης. O γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. B. Μεϊμαράκης ζήτησε να σταματήσει άμεσα η προβολή του κυβερνητικού έργου. O κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι η κοινοτική διαφήμιση έχει ήδη διακοπεί, ενώ θα διακοπεί και η κρατική διαφήμιση με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Επίσης ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε τη διεξαγωγή μιας τηλεοπτικής συζήτησης με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κομμάτων και μιας ακόμη συζήτησης μεταξύ των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων ζήτησαν και πάλι την ισότιμη συμμετοχή τους, τόσο στις ραδιοτηλεοπτικές συζητήσεις όσο και στα δελτία ειδήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή