«Ξόρκια» Γιώργου στην ηττοπάθεια του ΠΑΣΟΚ

«Ξόρκια» Γιώργου στην ηττοπάθεια του ΠΑΣΟΚ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σαφή προσπάθεια «αποενοχοποίησης» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλήττεται από τις παρενέργειες της υπόθεσης Πάχτα, αποδύθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, που κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη επαγγέλθηκε κατ’ επανάληψιν «ανατροπές» και μια «νέα πολιτική ηθική».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ένα πρώτο στίγμα προθέσεων για τον τομέα της οικονομίας και προανήγγειλε ουσιαστικά την υπέρβαση του κυβερνώντος κόμματος και τη μετεξέλιξή του σε νέο πολιτικό φορέα. O κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης στις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι είναι συνυπεύθυνος για την κυβερνητική πολιτική της τελευταίας οκταετίας, υπερασπιζόμενος την πολιτική του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη και κατηγόρησε τη Ρηγίλλης για καταστροφολογία. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ένα αμφίπλευρο άνοιγμα, καλώντας να στηρίξουν το εγχείρημά του «τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, τους μετριοπαθείς δεξιούς», καθώς και όσους τηρούν στην παρούσα φάση αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή.

Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε σε μια ογκώδη συγκέντρωση περίπου 7 χιλιάδων ατόμων στο «Παλαί ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης και αρχικά επιχείρησε να ανυψώσει το ηθικό των μελών του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο έχει πληγεί μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. «Λέμε όχι στην ηττοπάθεια, ναι στην ελπίδα» τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε, δεν τις φοβάμαι». Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «ένα νέο συμβόλαιο με το λαό, όχι ως μακρινό όραμα, αλλά ως πράξη από τις 8 Μαρτίου», προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνών κόμμα. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη λειτουργία μας. Θέλουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε όλους στη νέα πορεία, θέλω να συνυπογράψουμε το νέο ΠΑΣΟΚ», ανέφερε συγκεκριμένα.

Αμέσως μετά, άσκησε δριμύτατη κριτική -και απέστειλε σαφές μήνυμα πολιτικής αντιπαράθεσης- σε όσους αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στο κυβερνών κόμμα. Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «ίσως υπάρχουν κάποιοι στο κίνημα που δεν θέλουν μια τόσο βαθιά αλλαγή. Ισως τους ενοχλεί ότι μπορεί να βρεθούν χωρίς θέσεις και επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη διαδικασία άμεσης εκλογής προέδρου. Τους καλώ να ξεπεράσουν τις φοβίες τους. Δεν υπάρχουν μόνιμες καρέκλες στο Κίνημά μας», κατέληξε.

Για την οικονομία

Ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε επίσης να δώσει ένα πρώτο «δείγμα γραφής» για την οικονομική πολιτική, την οποία θα ακολουθήσει εάν το ΠΑΣΟΚ επικρατήσει εκ νέου στις επερχόμενες εκλογές. O κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και υπογράμμισε πως «η οικονομική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για περισσότερο κοινωνικό κράτος». Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την αλλαγή του κράτους, «ώστε να απαλλαγεί από τη διαφθορά, την ισχύ των συντεχνιών και των συμφερόντων που επιχειρούν να κηδεμονεύσουν την πολιτική ζωή» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην παιδεία, στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι «συνυπεύθυνος» για την πολιτική της τελευταίας οκταετίας. Κατηγόρησε συγκεκριμένα τη Ν.Δ. για «καταστροφολογία και αντιπολιτευτική αλαζονεία» και υποστήριξε πως «η Δεξιά δεν έμαθε τίποτα στα θρανία της αντιπολίτευσης». Ενώ, αναφερόμενος εμμέσως στις πολιτικές προεκτάσεις της σκανδαλώδους τροπολογίας Πάχτα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε «για μια νέα διακυβέρνηση που θα διαφυλάττει ως κόρην οφθαλμού τη διαφάνεια» και σημείωσε σχετικά με τους δέκα εμπλεκόμενους βουλευτές ότι «θα αποκατασταθούν οι αδικίες, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να σπιλωθεί το όραμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή