Καταλυτική επίδραση στην κοινή γνώμη

Καταλυτική επίδραση στην κοινή γνώμη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «υπόθεση Πάχτα» έχει ασκήσει καταλυτική επίδραση στην κοινή γνώμη. Μετέβαλε δραστικά την ημερήσια διάταξη της αναμέτρησης, τους κομματικούς συσχετισμούς και την παράσταση του νικητή, ενδέχεται δε να αποτελέσει σημείο καμπής της προεκλογικής περιόδου. Το 87% των ερωτηθέντων, δηλαδή 9 στους 10 ερωτηθέντες, έχουν ενημερωθεί σχετικά με την αποπομπή του τέως υφυπουργού και των εννέα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ενώ 7 στους 10 (71%, έναντι 12%) εκφράζουν τη γενικευμένη αποδοκιμασία τους για τα εγκαλούμενα στελέχη.

Δεν θα πρέπει, δε, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια από το ΠΑΣΟΚ που εκδηλώνεται στο συγκεκριμένο ζήτημα καταγράφει υψηλότερα ποσοστά μεταξύ ορισμένων κρίσιμων υπο-ομάδων του εκλογικού σώματος: των περισσότερο μορφωμένων στρωμάτων, των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, των κεντρώων και κεντροδεξιών ψηφοφόρων (με βάση την αυτοτοποθέτησή τους).

Πρόκειται επομένως για ένα γεγονός που άγγιξε «οριζόντια» το σύνολο του εκλογικού σώματος και έπληξε καίρια την εικόνα του ΠΑΣΟΚ σε δύο επίπεδα: α) της κυβερνητικής του ικανότητας και β) της εικόνας των στελεχών του. Ως προς αυτές τις δύο παραμέτρους, οι μεταβολές που κατέγραψε το Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ είναι επίσης εντυπωσιακές. H ισοδυναμία ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., που κατέγραφε την προηγούμενη εβδομάδα η μέτρηση του Βαρόμετρου στην ερώτηση σχετικά με την «καλύτερη κυβέρνηση για τον τόπο», που αποτυπώνει τη διαχειριστική ικανότητα των δύο κομμάτων διακυβέρνησης, έχει ανατραπεί θεαματικά υπέρ της Ν.Δ. Επιπλέον, η Ν.Δ. φαίνεται να ανατρέπει επίσης θεαματικά και το προβάδισμα που διατηρούσε παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. στο κομβικό ζήτημα των στελεχών.

Η εικόνα Παπανδρέου – Καραμανλή

Οι επιπτώσεις του γεγονότος δεν περιορίζονται βεβαίως μόνο στα προηγούμενα, αλλά επηρεάζουν και το ισοζύγιο στην εικόνα των δύο αρχηγών: α) Το εκλογικό σώμα εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου κερδίζει τις εντυπώσεις στην προεκλογική εκστρατεία, έναντι του κ. Καραμανλή, αν και η διαφορά έχει μειωθεί, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 10 σε 6 μονάδες. β) Ως προς τις απόψεις και τις θέσεις που εκφέρουν οι δύο αρχηγοί, η εικόνα ισοδυναμίας που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση διατηρείται, μετατοπισμένη σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, σε δύο ζητήματα, που επικαθορίζουν πλέον την ατζέντα και τείνουν να αναδειχθούν στα καθοριστικότερα της παρούσας αναμέτρησης, δηλαδή γ) το ζήτημα της ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου και δ) το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, η επίδραση «Πάχτα» φαίνεται να έχει ευνοήσει σημαντικά τον κ. Καραμανλή, ο οποίος αποκτά σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου.

Οι τάσεις του εκλογικού σώματος

Τέλος, και το κυριότερο, στην παρούσα μέτρηση του Βαρόμετρου, καταγράφεται ραγδαία μεταβολή στον συσχετισμό των κομματικών προτιμήσεων, εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος. Στην πρόθεση ψήφου, που αποτυπώνεται τηλεφωνικά (χωρίς τη χρήση κάλπης), καταγράφεται διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. από 3,2 σε 4,3 εκατοστιαίες μονάδες, ποσοστό που στην πραγματικότητα αντιστοιχεί -αυτήν τη στιγμή- σε εκλογική διαφορά 6 εκατοστιαίων μονάδων. Ταυτοχρόνως, η παράσταση νίκης μεταβάλλεται -εκ νέου- δραματικά υπέρ της Ν.Δ., επαναφέροντας τη διαφορά σε επίπεδα της τάξης του 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή