Κάποιοι θέλουν την πολιτική απαξιωμένη

Κάποιοι θέλουν την πολιτική απαξιωμένη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας ΟΡΙΝΙΟγια την Ελευθεροτυπία που δημοσιεύτηκε χθες, το 53,4% των πολιτών απαντούν αρνητικά στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι ο Γ. Παπανδρέου φέρνει την ανανέωση στα πολιτικά ήθη της χώρας», ενώ το 46,6% απαντούν θετικά. H δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 27 και 28 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.003 πολιτών, δηλαδή τις ημέρες που όχι απλώς είχε λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, αλλά και είχε «ωριμάσει» στην κοινή γνώμη τόσο το θέμα της τροπολογίας, όσο και η αντίδραση με τον αποκλεισμό των βουλευτών που τη στήριξαν, από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, κύριο «πεδίο» της δημοσκόπησης αποτελεί η υπόθεση Πάχτα και το τι αυτή εκφράζει στην αντίληψη των πολιτών για την ποιότητα των θεσμών και της δημοκρατίας. Ετσι, ένα άλλο εύρημα δείχνει μια γενικευμένη απαξιωτική αντίληψη των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της πολιτικής, έχει γίνει αντικείμενο αμφισβήτησης από ειδικούς αναλυτές, όχι ως προς το αριθμητικό, το ποσοτικό αποτέλεσμα, αλλά, ως προς τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε το ερώτημα. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν «υποθέσεις σαν αυτή της τροπολογίας Πάχτα, τις συναντάει κανείς μόνο σε ένα κόμμα ή είναι κάτι που συμβαίνει γενικά στην πολιτική ζωή της χώρας». Σε αυτό το ερώτημα, το 82,3% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι «είναι κάτι που συμβαίνει γενικά στην πολιτική ζωή», πράγμα που θεωρείται φυσικό, σχεδόν αυτονόητο αποτέλεσμα από τη «μονόδρομη», όπως λένε, λογική του ερωτήματος, ενώ, μόνον το 8,8% απάντησε ότι τέτοιες συμπεριφορές συναντώνται μόνο σε ένα κόμμα.

Ακόμα, η δημοσκόπηση περιλαμβάνει ερώτημα σχετικά με την ορθότητα ή μη «της απόφασης του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές οι βουλευτές που είχαν σχέση με την υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα». Στο ερώτημα, το 62,2% απαντά ότι αυτή ήταν σωστή απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή