H δημοσκόπηση που εκνεύρισε την κυβέρνηση

H δημοσκόπηση που εκνεύρισε την κυβέρνηση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «παλιρροϊκό κύμα» που σήκωσε η υπόθεση Πάχτα καταγράφεται ευκρινώς στην τηλεφωνική δημοσκόπηση της VPRC «Βαρόμετρο», που διεξάγεται επί καθημερινής βάσεως για λογαριασμό του «ΣΚΑΪ 100,3». Τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. επανακτά πλέον μια σημαντική διαφορά έναντι του κυβερνώντος κόμματος, ενώ από τη γενική αποδοκιμασία που φαίνεται να εστιάζεται στο ΠΑΣΟΚ, σαφές πλήγμα δέχεται και το προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου, καίτοι η κοινή γνώμη επικροτεί την απόφασή του να καρατομήσει τους εννέα βουλευτές. Οπως φαίνεται στον πίνακα 2, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου έχει ανέλθει πλέον σε 4,3 ποσοστιαίες μονάδες (από 3,2 την προηγούμενη εβδομάδα) με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί κατά 0,8% και τη Ν.Δ. να ενδυναμώνεται κατά 0,3%. Οταν ωστόσο γίνει η προβολή αυτή της διαφοράς βάσει των διευκρινισμένων απαντήσεων (χωρίς δηλαδή να λογίζονται οι αναποφάσιστοι, οι λευκές και οι άκυρες ψήφοι) φτάνει τις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Με άλλα λόγια, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, η Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα συγκέντρωνε ποσοστό της τάξεως του 47% έναντι 41% του ΠΑΣΟΚ (πίν. 1), γεγονός που εξηγείται και από την αίσθηση των ψηφοφόρων για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές στην οποία, η Ν.Δ. προηγείται πλέον του ΠΑΣΟΚ με 25 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κ. Παπανδρέου πάντως εξακολουθεί να προηγείται του κ. Καραμανλή στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού αν και το προβάδισμά του περιορίζεται σε 4% από 13% (πίνακας 3). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πρωτοκαθεδρία του κ. Παπανδρέου αποδίδεται κυρίως στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, οι οποίοι ευλόγως τον θεωρούν «καταλληλότερο» του κ. Καραμανλή, ασχέτως αν στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν άλλο κόμμα. H επισήμανση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι το 15% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2000 προτιμούν ως επόμενο πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή, έναντι μόνον του 5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. τους οποίους έχει πείσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Τέλος οι ψηφοφόροι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πιστεύουν ότι το κόμμα που χρειάζεται ανανέωση ιδεών είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι η Νέα Δημοκρατία (πίνακας 4). H πλήρης ταυτότητα της έρευνας δημοσιέυθηκε στο χθεσινό φύλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή