Πρόντι: παράθυρο ευκαιρίας για Κύπρο

Πρόντι: παράθυρο ευκαιρίας για Κύπρο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη αξιοποίησης του χρονικού διαστήματος μέχρι την 1η Μαΐου για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, σημείωσε χθες ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. O κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αρκετός χρόνος έχει ήδη χαθεί στην αναζήτηση λύσης, λόγω της τουρκικής κωλυσιεργίας με δημόσιες δηλώσεις περί προθέσεων και άλλες προσπάθειες «δημοσίων σχέσεων» και έχει έλθει τώρα η ώρα για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ώστε η Κύπρος να καταστεί την 1η Μαΐου «δημιουργικό και όχι προβληματικό μέλος της Ενωσης».

«Εφθασε η ώρα να καθίσουμε και να συζητήσουμε σοβαρά», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «εάν μέχρι την 1η Μαΐου δεν πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, αλλά αντιθέτως θα τις διπλασιάσουμε».

Από την πλευρά του ο κ. P. Πρόντι μίλησε για ένα «μικρό αλλά καλό παράθυρο ευκαιρίας» που μένει μέχρι την προσχώρηση της Κύπρου στην E.E., και επανέλαβε ότι η Επιτροπή είναι πάντα πρόθυμη να παράσχει κάθε τεχνική υποστήριξη στην Κύπρο κατά τις διαπραγματεύσεις, ώστε να είναι η τελική λύση συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. O Πρόντι διευκρίνισε φυσικά ότι η Επιτροπή επ’ ουδενί προτίθεται να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο, όμως είναι έτοιμη «να βοηθήσει τον OHE και τις δύο πλευρές».

Σημειώνεται ότι ο γ.γ. του OHE κ. Κόφι Ανάν είχε την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Κόλιν Πάουελ και, χθες, συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό κ. Γκι Φερχόφσταντ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ανάν σημείωσε ότι θα έχει επαφές με δύο ακόμα ενδιαφερόμενα μέρη, (προφανώς την Ελλάδα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία) και μόνον τότε θα είναι σε θέση να αποφανθεί οριστικά για το κατά πόσον είναι εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και το πότε και πού θα πραγματοποιηθούν αυτές. Τηλεφωνικές συνομιλίες είχε με τον Κύπριο πρόεδρο χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή