Εκθετος για τα ETA ο κ. Γεωργακόπουλος

Εκθετος για τα ETA ο κ. Γεωργακόπουλος

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζον πολιτικό θέμα ανακύπτει με την απόπειρα αποχαρακτηρισμού και αξιοποίησης της λίμνης Καϊάφα με εκτεθειμένο τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Γεωργακόπουλο και εμπλεκόμενα τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ETA A.E.). Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από μία από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό που αποσύρθηκε καθ’ ολοκληρίαν, με πρόσχημα ότι δεν επαρκεί ο χρόνος μέχρι να κλείσει η Βουλή. Χθες όμως στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας στις σχετικές καταγγελίες του προέδρου του ΣΥΝικ. Κωνσταντόπουλου, άφησε εμμέσως πλην σαφώς εκτεθειμένο τον κ. Γεωργακόπουλο: αφενός, υιοθετώντας τον ισχυρισμό της ETA A.E. ότι ουδέποτε απέστειλε το σκανδαλώδες έγγραφο του αποχαρακτηρισμού στην Κτηματική Εταιρεία Ηλείας (KEH) και, αφετέρου, δηλώνοντας ο ίδιος άγνοια για την εσωτερική αλληλογραφία του υφυπουργού του με την KEH.

O κ. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ότι, προκειμένου να κτιστούν ξενοδοχεία πέραν αυτών που υπάρχουν, γήπεδα γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις, ετοιμάστηκε από το υφυπουργείο Ανάπτυξης προσθήκη στο σχετικό νομοσχέδιο, η οποία για να υλοποιηθεί απαιτούσε γνωμάτευση αποχαρακτηρισμού της λίμνης, ότι δηλ. δεν είναι λίμνη, ότι δεν έχει παρόχθιες ζώνες και δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα με προφανή σκοπό να προσφερθεί προς οικοπεδοποίηση. O κ. Κωνσταντόπουλος θεώρησε υπεύθυνη την ETA, ενώ από το φαξ που κατέθεσε, προκύπτει ότι το έγγραφο έφυγε από το γραφείο του κ. Γεωργακόπουλου με ημερομηνία 21/1/2004, δηλ. κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή. Υστερα από τη διαβεβαίωση του παρισταμένου χθες στη Βουλή δ.σ. της ETA A.E. κ. A. Χωμενίδη, ότι η εταιρεία δεν απέστειλε ποτέ το έγγραφο αυτό, και την υιοθέτηση της θέσης αυτής και από τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο πρόεδρος του Συνασπισμού «έδειξε» τον κ. Γεωργακόπουλο: «Γιατί διαβιβάζεται από τον υφυπουργό σας ένα κατά περιεχόμενο ψευδές και ψευδεπίγραφο έγγραφο; Ποιος έβαλε τον τίτλο Κτηματική Εταιρεία Ηλείας, όταν ο διευθυντής της κ. N. Παπαβασιλείου αρνήθηκε να το υπογράψει διότι θα συνέπραττε σε παράβαση καθήκοντος και εκποίηση δημόσιας περιουσίας; Πρέπει να μάθει η κάθε κυβέρνηση ότι η δημόσια περιουσία της χώρας δεν είναι ούτε ιδιοκτησία ούτε πολιτική της προίκα». O κ. Κωνσταντόπουλος επιτέθηκε στον κ. Γεωργακόπουλο χαρακτηρίζοντάς τον «ηθικό αυτουργό εγκλήματος εις βάρος της ανάπτυξης της χώρας», ενώ ζήτησε από τον κ. Τσοχατζόπουλο να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση ποιοι συντάσσουν έγγραφα, τα κυκλοφορούν και «δίνουν στο χέρι έτοιμη απόφαση διοίκησης».

Πού προκύπτει εμπλοκή της ETA A.E.; Στο «ψευδές» έγγραφο που έφυγε από το υφυπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει η αναφορά ενός άλλου σχετικού εγγράφου της ETA με ημερομηνία 15/1/04. Από αυτό προκύπτει ότι από τον περασμένο Οκτώβριο είχε ζητηθεί από την KYE καθορισμός αιγιαλού παραλίας στην περιοχή Καϊάφα και εζητείτο εκ νέου με το νεότερο έγγραφο. Την ίδια ημέρα, η Κτηματική Υπηρεσία γνωμοδοτεί ότι πρόκειται σαφέστατα περί λίμνης που επικοινωνεί και τροφοδοτείται από τη θάλασσα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΓΕπου επικαλείται. Υστερα από αυτό, η ETA δεν μπορεί πλέον να ενεργήσει και αναλαμβάνει το υφυπουργείο Ανάπτυξης να υπαγορεύσει τη γνωμοδότηση αποχαρακτηρισμού στην υπηρεσία.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε ότι η διάταξη που υπήρχε στο νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιεί τους περιορισμούς που τίθενται, με τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως ενταγμένης στο πρόγραμμα «Νατούρα 2000». Από κύκλους του υφυπουργείου Ανάπτυξης διοχετευόταν ως απάντηση ότι το νομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές επτά κορυφαίων υπουργών και την έγκριση 29 υπηρεσιακών παραγόντων, όπως έχει και την έγκριση του κ. Κοσμίδη, ενώ κατηγόρησε τον προϊστάμενο της Κτηματικής Εταιρείας Ηλείας κ. N. Παπαβασιλείου ότι έχει μπερδέψει την υπηρεσιακή του ιδιότητα με την κομματική (στον Συνασπισμό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή