ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ξενοδοχείο έγινε σχολείο και ξανά… ξενοδοχείο

Το ξενοδοχείο «Life Gallery Athens», το οποίο αφορούσε η φωτογραφική τροπολογία, είναι συμφερόντων του Ομίλου T. Μαμιδάκη. Το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας Νηρεύς A.E. (Ναυτικές Τουριστικές Ξενοδοχειακές Κτηματικές εργασίες), Λ. Θησέως 101-103 στην Εκάλη, κτίσθηκε με την υπ’ αριθ. 1981 οικοδομική άδεια του έτους 1968. Λειτούργησε περίπου δύο χρόνια, εγκαταλείφθηκε για ένα χρονικό διάστημα και το έτος 1977 μετεσκευάσθη εσωτερικά και άρχισε να λειτουργεί ως δημόσια σχολή νηπιαγωγών και κατόπιν, μέχρι το 1995, ως δημόσιο γυμνάσιο και λύκειο Δροσιάς. Στη συνέχεια, από το 1995 έως το 1999 εγκατελείφθη εκ νέου ως επικίνδυνο. Το 1999 αγοράζει το ακίνητο η εταιρεία MIRASOL A.E., η οποία εκδίδει την οικοδομική άδεια με αριθμό 1414/28-7-2000 για ανακαίνιση και επισκευή και προβαίνει σε πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου, αφού από τα χρόνια και την εγκατάλειψη δεν είχαν μείνει παρά μόνο τα μπετά. Στις 26-10-2000, η κοινότητα Εκάλης προσβάλλει στο Διοικητικό Εφετείο την οικοδομική άδεια και ζητεί την ακύρωση με το αιτιολογικό της παράνομης χρήσης που δεν είναι συμβατή με τις χρήσεις γης τις οποίες προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της κοινότητας. Το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει την προσφυγή της κοινότητας με την υπ’ αρ. 250/2002 απόφαση. Στη συνέχεια, η κοινότητα προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την υπ’ αρ. 2900/2003 απόφασή του δικαιώνει την κοινότητα και ακυρώνει ως παράνομη την οικοδομική άδεια.

Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του ομίλου, θα είχε δυναμικότητα 30 δωματίων εκ των οποίων τρία είναι studio και τρεις σουίτες. Επίσης, διαθέτει συνεδριακές αίθουσες συνολικής δυναμικότητας 145 ατόμων. Στη συνέχεια και προκειμένου να ξεπεραστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ψηφίζεται η φωτογραφική τροπολογία.

Το επόμενο βήμα και προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες ανακατασκευής του ξενοδοχείου, έγινε με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Βάσως Παπανδρέου, στις 26 Ιανουαρίου, στην οποία αναφέρεται ότι: «Χορηγούμε άδεια αποπεράτωσης επισκευών του ξενοδοχείου AA΄ τάξης επί της Λεωφόρου Θησέως 103 O.T. 32 στην Εκάλη με χρονική ισχύ μέχρι την 26-7-2004, ημερομηνία λήξεως της υπ’ αριθ. 442/2002 αναθεώρησης. Οι ως άνω επισκευές στο υφιστάμενο κτίριο αφορούν ολοκλήρωση εσωτερικών και εξωτερικών χρωματισμών, τοποθετήσεις υάλινων κιγκλιδωμάτων, σταθερών επίπλων, μαρμαροστρώσεων περιβάλλοντος χώρου, δίκτυο αυτόματου ποτίσματος και φυτεύσεις».

Επιδότηση

Η απουσία κλινών για τη φιλοξενία των 16.000 μελών της λεγόμενης Ολυμπιακής Οικογένειας οδήγησε την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» στην υπογραφή συμφωνιών ακόμα και με υπό κατασκευήν ξενοδοχεία, κάποια από τα οποία (όσα ανήκουν σε κατηγορίες B΄ και Γ΄) επωφελούνται και από επιδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι κάποιοι επωφελήθηκαν από την ανάγκη δωματίων για να ανακαινίσουν ξενοδοχεία σε περιοχές όπου υπήρχαν προβλήματα (π.χ. ήταν αμιγούς κατοικίας). Υπήρξαν και περιπτώσεις όπου κάποια υφιστάμενα και λειτουργούντα ξενοδοχεία δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε επεκτάσεις γιατί απαιτούνται πολεοδομικές ρυθμίσεις. Αναφέρεται, μάλιστα, η περίπτωση ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας. H Οργανωτική Επιτροπή υποστηρίζει ότι -κατά τη διάρκεια της υπογραφής σύμβασης με τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν την Ολυμπιακή Οικογένεια- έχει καθιερώσει δικλίδες ασφαλείας. Οπως υποστηρίζουν τα στελέχη της «Αθήνα 2004», στη σύμβαση υπάρχει όρος με βάση τον οποίο η ξενοδοχειακή μονάδα οφείλει να προσκομίσει (ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς) όλα τα δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει ότι λειτουργεί νομίμως και με τις άδειες που προβλέπει η νομοθεσία. Σε χθεσινή εκτενή εξάλλου ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρεται ότι «στις περιοχές αμιγούς κατοικίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπονται ξενώνες μικρής δυναμικότητας περί τις 20 κλίνες» και ότι «εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και σε συνέχεια αιτημάτων του Οργανισμού Αθήνα 2004, ψηφίστηκε από τη Βουλή (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.) διάταξη (παρ. 3 άρθρο 12 N. 3207/2003) που επιτρέπει σε προ υφιστάμενα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας ακόμη και εάν υπερβαίνουν τις 20 κλίνες». Κατά την άποψη του υπουργείου, η διάταξη αυτή καλύπτει τις ανάγκες της ολυμπιακής φιλοξενίας και δεν έρχεται σε αντίθεση με τον πολεοδομικό χαρακτήρα των περιοχών.