Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς

Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς

8' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Νοεμβρίου 2003 δόθηκαν στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ερευνας (EKE), που αφορούσαν τη στάση της κοινής γνώμης στη χώρα μας σε σύγκριση με ορισμένες χώρες-μέλη της E.E. σε ορισμένα κρίσιμα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και άλλα ζητήματα. Οπως σημειώνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών -το οποίο είναι ο φορέας της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της EKE- η έρευνα αυτή διεξάγεται σε πάνω από 20 χώρες. Στοιχεία για την έρευνα αυτή έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα για:

– 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (E.E. 13), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Γαλλία και η Αυστρία.

– 4 χώρες-νέα μέλη της E.E. (4-XNMEE, δηλαδή η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία) και

– 3 χώρες μη μέλη της E.E. (3-AX, δηλαδή η Ελβετία, η Νορβηγία και το Ισραήλ).

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο στις αρχές Νοεμβρίου ήταν πολύ περιληπτικά και αφορούσαν τη συνολική (και όχι αναλυτική) «εικόνα» των στάσεων της κοινής γνώμης για ορισμένα θέματα στη χώρα μας, σε σύγκριση μόνο με τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.).

Στο άρθρο αυτό θα προχωρήσουμε σε μια αναλυτική εξέταση των ευρημάτων της EKE στον τομέα της πολιτικής και θα περιοριστούμε στις απαντήσεις που δόθηκαν σε δύο μόνο ερωτήματα του τομέα αυτού. Τα ερωτήματα αφορούσαν:

α) Το ενδιαφέρον για την πολιτική. Στο σχετικό ερώτημα οι απαντήσεις μπορεί να ήταν: Πολύ, Αρκετά, Λίγο και Καθόλου. Προκειμένου να κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα σε χώρες, άνδρες και γυναίκες και ομάδες ηλικιών υπολογίσαμε ένα μέσο όρο σταθμίζοντας το ποσοστό εκείνων που απάντησαν Πολύ με 10, Αρκετά με 6,7, Λίγο με 3,3 και Καθόλου με 0.

β) Την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Στο σχετικό ερώτημα οι ερωτώμενοι μπορούσαν να απαντήσουν με μια ενδεκάβαθμη κλίμακα από πάρα πολύ μέχρι καθόλου. O μέσος όρος που χρησιμοποιείται για συγκρίσεις στο ερώτημα αυτό προκύπτει από τη στάθμιση των ποσοστών των απαντήσεων με τους αριθμούς 10 (πάρα πολύ) μέχρι 0 (καθόλου).

Ο μέσος όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για συγκρίσεις ανάμεσα στα δύο ερωτήματα μόνο όμως ως προς της σειρά, δεδομένου ότι το ύψος τους είναι διαφορετικό λόγω της ιδιομορφίας του κάθε ερωτήματος και των δυνατών απαντήσεων σε αυτό, καθώς και των σταθμών που χρησιμοποιούνται για τη στάθμιση των ποσοστών των απαντήσεων.

Στο τμήμα I του άρθρου αυτού, δίνεται πρώτα μια αναλυτική εικόνα των απαντήσεων στα ερωτήματα αυτά των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, στην E.E.-13, στις 4-XNMEE και στις 3-A.X. και στο σύνολο των είκοσι χωρών (σύνολο) (τα ποσοστά είναι σταθμισμένα ώστε να λαμβάνεται υπόψη και ο πληθυσμός κάθε χώρας) και στη συνέχεια δίνεται ο μέσος όρος για την καθεμία από τις 13 χώρες-μέλη της E.E. Στο τμήμα II εξετάζονται οι απαντήσεις στην Ελλάδα σε σύγκριση με το σύνολο των είκοσι χωρών κατά φύλο, στο τμήμα III κατά ομάδες ηλικιών και στο τμήμα IV οι απαντήσεις στις 13 περιφέρειες της χώρας μας.

Ι. Στην Ελλάδα σε σύγκριση με E.E.-13, 4-XNMEE, 3-A.X. και το σύνολο των 20 χωρών

Στο πρώτο μέρος του Πίνακα 1 δίνονται αναλυτικά οι απαντήσεις στο ερώτημα που αφορά το ενδιαφέρον για την πολιτική και στο δεύτερο μέρος του οι απαντήσεις στο ερώτημα για την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Στην 1η στήλη του πίνακα δίνεται η κλίμακα των απαντήσεων, στη 2η στήλη τα σταθμά για το ποσοστό του κάθε τμήματος της κλίμακας, στην 3η στήλη τα ποσοστά που αντιπροσωπεύουν εκείνοι που απάντησαν στο κάθε τμήμα της κλίμακας στην Ελλάδα, στην 4η στήλη τα αντίστοιχα ποσοστά στην E.E.-13, στην 5η στήλη στις 4-XNMEE, στην 6η στήλη στις 3-A.X. και στην 7η στήλη στο σύνολο των 20 χωρών. Στο τέλος κάθε στήλης του κάθε μέρους δίνεται και ο μέσος όρος που υπολογίζεται με τον τρόπο που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Από την τελευταία γραμμή του πρώτου και του δεύτερου μέρους του Πίνακα 1 φαίνεται ότι το ενδιαφέρον για την πολιτική και η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα τόσο στη χώρα μας όσο και στις περισσότερες χώρες. Αναλυτικότερα ο μέσος όρος και για τα δύο:

– Στην Ελλάδα είναι μικρότερος απ’ ό,τι στο σύνολο στις E.E.-13 και τις άλλες υποομάδες καθώς και το σύνολο των 20 χωρών με εξαίρεση την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς στις 4-XNMEE.

– Στις 3-AX, δηλαδή την Ελβετία, τη Νορβηγία και το Ισραήλ είναι μεγαλύτερος (και ξεπερνά το 5 στο ενδιαφέρον για την πολιτική) απ’ ό,τι τόσο στις 13 χώρες-μέλη της E.E. (E.E.-13) όσο και στις 4-XNMEE, δηλαδή την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, και

– Στις 4-XNMEE είναι μικρότερος απ’ ό,τι στις Ε.Ε.-13.

Στον Πίνακα 2 δίνουμε το μέσο όρο του ενδιαφέροντος για την πολιτική και της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς στις 13 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Από τον Πίνακα 2 φαίνεται ότι:

– Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πολιτική έχουν οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Δανοί και οι Ολλανδοί (μέσος όρος πάνω από 5) και το μικρότερο οι Ισπανοί και ακολουθούν οι Ελληνες και οι Ιταλοί.

– Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς έχουν οι Δανοί (μέσος όρος πάνω από 5) και ακολουθούν οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί και τη μικρότερη οι Πορτογάλοι και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Ελληνες.

Γενικά το ενδιαφέρον για την πολιτική «συμβαδίζει» με την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις. Οι πιο σημαντικές είναι των Γερμανών οι οποίοι αν και κατέχουν την 1η θέση στο ενδιαφέρον για την πολιτική, εντούτοις βρίσκονται στη 10η θέση (δηλαδή μια από τις τελευταίες θέσεις) στην εμπιστοσύνη στους πολιτικούς (αυτό επιβεβαιώθηκε και σε δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο 2004). Αντίθετα, οι Λουξεμβούργιοι κατέχουν την 9η θέση στο ενδιαφέρον για την πολιτική αλλά βρίσκονται στην 5η θέση στην εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.

ΙΙ. Κατά φύλο στη χώρα μας και στο σύνολο των 20 χωρών

Στον Πίνακα 3 δίνουμε το μέσο όρο του ενδιαφέροντος για την πολιτική (στο πρώτο μέρος) και της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς (στο δεύτερο μέρος) στην Ελλάδα και στο σύνολο των 20 χωρών κατά φύλο (στο Τμήμα αυτό και στο επόμενο οι συγκρίσεις της Ελλάδας γίνονται με το σύνολο των 20 χωρών για τις οποίες έχουν δοθεί στοιχεία δεδομένου ότι, όπως φαίνεται από τον Πίνακα 1, ο μέσος όρος για το σύνολο δεν διαφέρει κατά πολύ από τον αντίστοιχο των 13 χωρών-μελών της Ε.Ε.).

Από το πρώτο μέρος του Πίνακα 3 φαίνεται ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των 20 χωρών της EKE το ενδιαφέρον για την πολιτική είναι μικρότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα από ό,τι στο σύνολο των 20 χωρών (βλέπε 3η στήλη του Πίνακα).

Από το δεύτερο μέρος του Πίνακα 3 φαίνεται ότι, ενώ στο σύνολο των 20 χωρών η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς είναι ελαφρώς μικρότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Παρόλο, δηλαδή, ότι το ενδιαφέρον στην πολιτική των γυναικών στην Ελλάδα είναι σημαντικά μικρότερο απ’ ό,τι των ανδρών, εντούτοις η εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών.

ΙΙΙ. Κατά ομάδες ηλικιών στη χώρα μας και στο σύνολο των 20 χωρών

Στον Πίνακα 4 δίνουμε το μέσο όρο του ενδιαφέροντος για την πολιτική (στο πρώτο

μέρος) και της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς (στο δεύτερο μέρος) στην Ελλάδα και στο σύνολο των 20 χωρών κατά ομάδες ηλικιών. Στην 3η στήλη του Πίνακα δίνεται η σχέση μέσου όρου Ελλάδας και του συνόλου.

Από την 3η στήλη του πρώτου και του δεύτερου μέρους του Πίνακα 4 φαίνεται ότι τόσο το ενδιαφέρον για την πολιτική όσο και η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς σε όλες τις ομάδες ηλικιών στην Ελλάδα, είναι μικρότερο απ’ ό,τι στο σύνολο των 20 χωρών. Οι διαφορές είναι μεγαλύτερες στο ενδιαφέρον για την πολιτική απ’ ό,τι στην εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Αναλυτικότερα:

– Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πολιτική στην Ελλάδα υπάρχει στην ομάδα ηλικιών 83 ετών και άνω στο σύνολο των 20 χωρών στην ομάδα ηλικιών 53-62 ετών και το μικρότερο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των 20 χωρών στην ομάδα ηλικιών 15-22 ετών.

– H μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς στην Ελλάδα υπάρχει στην ομάδα ηλικιών 53-62 ετών και στο σύνολο των 20 χωρών στην ομάδα ηλικιών 83 ετών και άνω και η μικρότερη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των 20 χωρών στην ομάδα ηλικιών 23-32 ετών.

Παρόλο ότι το ενδιαφέρον για την πολιτική «συμβαδίζει» αρκετά με την εμπιστοσύνη στους πολτικούς, εντούτοις υπάρχουν ομάδες ηλικιών στις οποίες υπάρχει μεγάλη διαφορά. Οι πιο ακραίες περιπτώσεις στην Ελλάδα είναι η ομάδα ηλικιών 15-22 ετών, η οποία ενώ βρίσκεται στην 8η θέση στο ενδιαφέρον για την πολιτική κατέχει την 3η θέση στην εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και στο σύνολο των 20 χωρών η ομάδα ηλικιών 83 και άνω ετών, η οποία ενώ βρίσκεται στην 7η θέση στο ενδιαφέρον για την πολιτική κατέχει την 1η θέση στην εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.

ΙV. Στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας

Στον Πίνακα 5 δίνουμε το μέσο όρο του ενδιαφέροντος για την πολιτική (1η στήλη) και της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς (2η στήλη) στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.

Από τον Πίνακα 5 φαίνεται ότι:

– Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πολιτική υπάρχει στην Πελοπόννησο και ακολουθεί η Ηπειρος και το μικρότερο στα Ιόνια Νησιά και ακολουθεί η Θεσσαλία.

– H μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς υπάρχει στα Ιόνια Νησιά και ακολουθεί η Πελοπόννησος, η μικρότερη στη Δυτική Ελλάδα και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία.

Γενικά στις περιφέρειες της χώρας το ενδιαφέρον για την πολιτική δεν «συμβαδίζει» αρκετά με την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Οι πιο ακραίες περιπτώσεις είναι:

– Από τη μια μεριά τα Ιόνια Νησιά τα οποία αν και βρίσκονται στη 13η (τελευταία) στο ενδιαφέρον για την πολιτική, εντούτοις κατέχουν την 1η θέση στην εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, και

– Από την άλλη η Δυτική Ελλάδα η οποία αν και βρίσκεται στην 3η θέση στο ενδιαφέρον για την πολιτική, εντούτοις κατέχει την 13η (τελευταία) θέση στην εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.

(1) O κ. Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή