H αντιπολίτευση ίσως ωφελήσει τελικά το ΠΑΣΟΚ

H αντιπολίτευση ίσως ωφελήσει τελικά το ΠΑΣΟΚ

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H περαιτέρω ενίσχυση του δικομματισμού σε βάρος της Αριστεράς, οδηγεί σε μια ανάπηρη δημοκρατία», επισημαίνει ο κ. Δημ. Παπαδημούλης, εκ των ιδρυτικών και κορυφαίων στελεχών του Συνασπισμού. Δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το ότι οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥκοντά στο οριακό για την είσοδο στη Βουλή ποσοστό του 3%, αλλά δηλώνει αισιόδοξος. Απευθύνει πρόσκληση σε εκείνους οι οποίοι εκτιμούν (πλην όμως δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να ψηφίσουν…) το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς: «ΣΥΑθηνά και χείρα κίνει», στέλνοντάς τους παράλληλα και ένα μήνυμα: «Για το ΠΑΣΟΚ και τον νέο του ηγέτη, ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη μια «κούρα» στην αντιπολίτευση, μετά από χρόνια μονοκομματικής εξουσίας και δεξιάς πολιτικής».

Στη σημερινή συνέντευξή του στην «K» αιφνιδιάζει ευχάριστα, καθώς δεν είναι σύνηθες για τα ελληνικά προεκλογικά δεδομένα, να υπερασπίζεται κάποιος το κόμμα του, προβάλλοντας θετικά τον πολιτικό του λόγο. Κατά κανόνα επιλέγεται η εύκολη και θεαματική οδός της καταγγελίας του αντιπάλου, και σήμερα τον εν λόγω κανόνα «σπάει» ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος -σημειώνεται- δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ, καθώς θα δοκιμαστεί λίγο καιρό αργότερα στην μάχη για το Ευρωκοινοβούλιο. Πλην όμως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΝ. Ευθύς εξαρχής θελήσαμε να τον βάλουμε «στα δύσκολα».

– Οδεύετε σε μια ακόμα δύσκολη μάχη με οριακές ξανά πιθανότητες εισόδου στη Βουλή…

– «Οι δημοσκοπήσεις που μας δείχνουν κοντά στην κόψη του 3%, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν καθημερινά ολοένα και περισσότερους πολίτες που θέλουν το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Ενωτικό του Ψηφοδέλτιο με σιγουριά και με αυξημένο ποσοστό στη νέα Βουλή. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος αλλά σε όσους μας εκτιμούν τους λέω απλά: ΣΥΝ Αθηνά και χείρα κίνει».

– Μιλάμε, δηλαδή, για ένα ακόμα «διακύβευμα» της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης;

– «Πραγματικά, στις επόμενες εκλογές «παίζονται» δύο πράγματα: Πρώτον, η διαφορά που θα έχει η Ν.Δ. από το δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Και δεύτερον, το να μπει ο ΣΥΝ στη Βουλή με δύναμη και σιγουριά.

Η περαιτέρω ενίσχυση του δικομματισμού σε βάρος της αριστεράς και των μικρότερων κομμάτων, οδηγεί σε μια ανάπηρη δημοκρατία, με αποδυνάμωση του αναγκαίου ελέγχου της εξουσίας.

Η περαιτέρω ενίσχυση της Ν.Δ. θα ενισχύσει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της. Ενώ για το ΠΑΣΟΚ και το νέο του ηγέτη ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη μια «κούρα» στην αντιπολίτευση, μετά από τόσα χρόνια μονοκομματικής εξουσίας και δεξιάς πολιτικής. Οι αριστεροί, οι γνήσιοι προοδευτικοί και δημοκράτες δεν έχουν κανένα συμφέρον από την αμερικανοποίηση της πολιτικής μας ζωής. Ας πάψουν επιτέλους να ποτίζουν ξένες αυλές, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Ν.Δ.».

– Τι φταίει γι’ αυτή την εξέλιξη;

– «Πέρα από τις δικές μας αδυναμίες και ανεπάρκειες, παίζουν καθοριστικό ρόλο ο εκλογικός νόμος και η θεωρία της χαμένης ψήφου, ο σκληρός δικομματισμός στα ΜΜΕ, το ρουσφέτι, αλλά και η -προσωρινή πιστεύω- υποχώρηση σε διεθνές επίπεδο όλων των εκδοχών της αριστεράς. Οσο υπάρχουν όμως ανισότητες σε πλούτο και δικαιώματα τόσο θα πηγάζει από τα πράγματα η ανάγκη μιας νέας, σύγχρονης, κινηματικής, δημοκρατικής αριστεράς.

Αυτή την αριστερά πασχίζει να διαμορφώσει σε επαφή με τα νέα κοινωνικά κινήματα για το περιβάλλον, την ειρήνη και εναντίον των ανισοτήτων, ο Συνασπισμός μαζί με χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς και οικολόγους. Και τα πρώτα σημάδια μιας ανασύνταξης και ανάκαμψης έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Οσο πιο γρήγορα συναντηθούν η δυναμική της ανανέωσης με τη δυναμική της ενότητας της ευρύτερης αριστεράς, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

Δεν παριστάνουμε τους τέλειους. Παρ’ όλα μας τα κουσούρια όμως, είμαστε μια φωνή όχι απλώς χρήσιμη, αλλά αναγκαία και ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί στην κάλπη απ’ όσους μας εκτιμούν αλλά ακόμα το σκέφτονται. Γιατί μετά την απομάκρυνση εκ της… κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

– Ομως… πρώην στελέχη σας χτυπούν την πόρτα του «νέου ΠΑΣΟΚ». Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, γιατί να μην επιλέξουν την πόρτα του «νέου ΠΑΣΟΚ»;

– «Ο ΣΥΝ έχει 15.000 μέλη και στελέχη και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. Οι προεκλογικές μεταπηδήσεις ορισμένων στελεχών που μετριούνται στα δάκτυλα από ένα μικρό κόμμα αρχών σε ένα κόμμα εξουσίας δεν αρέσουν στον κόσμο, ό,τι κόμμα και αν ψηφίζει, γιατί του μυρίζουν αριβισμό και θεσιθηρία. Οι επιλογές των προσώπων είναι σεβαστές. Το φαινόμενο ωστόσο κρίνεται αυστηρά από τους πολίτες και δεν πείθει. Σας θυμίζω τι έπαθε η Ν.Δ. πριν από ένα χρόνο με την υποψηφιότητα Τζανετάκου».

Η παρουσία μας στη Βουλή ενισχύει τη Δημοκρατία

– Τι μπορεί, τελικά, να κάνει ο ΣΥΝ με κοινοβουλευτική παρουσία από τις 8 Μαρτίου, ώστε να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας;

– «Ο Συνασπισμός με τους 6 βουλευτές του, αποκάλυψε τα «διπλά βιβλία» στη δημοσιονομική διαχείριση, τους υπέρογκους και με απευθείας αναθέσεις εξοπλισμούς, ματαίωσε, με τη συνδρομή και άλλων την τσιμεντοποίηση 55.000 τ.μ. δάσους στον Καρέα στον Υμηττό, στην οποία είχαν καταρχήν συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.

»Ο Συνασπισμός διατύπωσε και καλλιέργησε πρώτος την πρόταση για Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για σταδιακή καθιέρωση του 35ώρου, για δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, για Περιφερειακή Συγκρότηση του Κράτους με αιρετή περιφέρεια, για ισονομία όλων των Ελλήνων πολιτών χωρίς διακρίσεις, για χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, άρση του εμπάργκο και συμβιβαστική λύση για το όνομα της FYROM κά.

»Η ενισχυμένη παρουσία μας στη Βουλή, δίνει «βήμα» στην αριστερά της εποχής μας που εκπροσωπεί περίπου 250.000 πολίτες. Ενισχύει την ποιότητα της δημοκρατίας. Δυναμώνει τον έλεγχο της εξουσίας από μια δύναμη αρχών, χωρίς εξαρτήσεις από μεγάλα συμφέροντα. Πιέζει για μείωση των ανισοτήτων, κοινωνικών και περιφερειακών, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στηρίζει τον αγώνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να σκεφτεί πόσα περισσότερα μπορεί να κάνει ο ΣΥΝ από τις 8 Μαρτίου αν οι πολίτες του δώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και στήριξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή