Παραδειγματική τιμωρία Ζιπέ

Παραδειγματική τιμωρία Ζιπέ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πρόωρο τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού και κατά πολλούς διάδοχου του Ζακ Σιράκ στην προεδρία της χώρας, Αλέν Ζιπέ έβαλε δικαστήριο του Παρισιού, το οποίο επέβαλε στον τελευταίο ποινή δεκαοκτάμηνης φυλάκισης με αναστολή και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. H καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη της σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στη Γαλλία, όπου η δικαιοσύνη εμφανίζεται αμείλικτη εναντίον όσων αποδεδειγμένα παρανομούν ανεξαρτήτως αν πρόκειται για προσωπικότητες του δημόσιου βίου ή απλούς πολίτες.

Η απόφαση του τριμελούς δικαστηρίου της γαλλικής πρωτεύουσας προκάλεσε πάταγο στην εγχώρια κοινή γνώμη και αναβρασμό στο κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα του UMP. H καταδίκη του κ. Ζιπέ αφορά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δημιουργία εικονικών θέσεων εργασίας στο δημαρχείο του Παρισιού στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 για την καταβολή μισθών στο προσωπικό του κόμματος του κ. Σιράκ, που τότε ονομαζόταν RPR. Την εν λόγω περίοδο ο κ. Ζιπέ, που υπήρξε πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1995 μέχρι το 1997, διατελούσε χρέη οικονομικού διευθυντή του δήμου και γενικού γραμματέα του RPR. Θυμίζετε, ότι ο Σιράκ διετέλεσε δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας από το 1977 μέχρι το 1995.

Καμιά ανοχή

«Ο Αλέν Ζιπέ», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, «πρόδωσε την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού και διετέλεσε αδικήματα για τα οποία η γαλλική κοινωνία δεν μπορεί να δείξει ανοχή». Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας της χώρας, ο κ. Ζιπέ, ο οποίος είναι σήμερα δήμαρχος της πόλης του Μπορντό, στερείται πέραν των πολιτικών του δικαιωμάτων και το δικαίωμα κατοχής οποιουδήποτε πολιτικού αξιώματος για δέκα χρόνια. Παρά ταύτα, ο κ. Ζιπέ άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι διεργασίες του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που θα εκδικάσει την έφεση θα έχουν διάρκεια ενός περίπου έτους και μέχρι τη στιγμή της απόφασής του, η πρωτόδικη ποινή δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή οριστικοποίηση της καταδίκης του 58χρονου πολιτικού θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα έχει άμεσες συνέπειες και για τον ίδιο τον Ζακ Σιράκ. O τελευταίος, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, δήλωσε έκπληκτος από την εξέλιξη της υπόθεσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση θα ανατραπεί. «H Γαλλία», τόνισε ο κ. Ραφαρέν, «έχει ανάγκη τον Αλέν Ζιπέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή