ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Γ. Βαρβιτσιώτης στον δρόμο Μητσοτάκη και Μολυβιάτη

Τα ονόματα δύο προσωπικοτήτων που θα προκαλέσουν ιδιαίτερη αίσθηση και θα συμπληρώσουν σε εκλόγιμες θέσεις τη λίστα Επικρατείας της Ν.Δ. θα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες η Ρηγίλλης. Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί το περιβάλλον του πρόεδρου της Ν.Δ., το οποίο υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση των δύο αυτών ονομάτων (ένα εκ των οποίων θα είναι γυναικείο) θα αιφνιδιάσει όχι μόνο τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και τους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Την εξέλιξη αυτή βοήθησε την εβδομάδα που πέρασε η αποχώρηση και του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη (μετά τον κ. Π. Μολυβιάτη) από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, καθώς το ιστορικό στέλεχος της Ρηγίλλης αποδέχθηκε την τιμητική πρόταση του κ. K. Καραμανλή να μετακομίσει από τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ.

Με την απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε αιφνιδίως προχθές, η Ν.Δ. επιχειρεί ήδη να κλείσει και τη συζήτηση περι «βαρωνολογίας», η οποία μόνον θετικό αντίκτυπο δεν προκάλεσε στην εικόνα συνοχής του κόμματος. Αλλωστε ήδη από προχθές οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του κ. Αχ. Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο των Σερρών και με το δεδομένο αυτό βέβαιη θεωρείται και η «κάθοδος» του κ. Γ. Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο, ο οποίος από καιρό προέβαλε το επιχείρημα ότι «η εκλογή του στην επόμενη Βουλή θα κριθεί ούτως ή άλλως από τη βάση της Ν.Δ». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σίγουρη είναι πλέον και η συμμετοχή του κ. Μιλτ. Εβερτ στις εκλογικές λίστες και το πιθανότερο είναι να ηγηθεί εκ νέου -ως πρώην πρόεδρος του κόμματος- του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Μόνη εκκρεμότητα παρέμενε ώς αργά χθες η περίπτωση του κ. Τζ. Τζαννετάκη, καθώς ως πρώην πρωθυπουργός εκλέγεται άνευ σταυρού και στελέχη της Ρηγίλλης έλεγαν με νόημα ότι είναι στη διακριτική του ευχέρεια να αποφασίσει. Ωστόσο άλλοι βουλευτές θεωρούσαν αν μη τι άλλο παράδοξο να ζητηθεί ευθέως από τον πρώην πρωθυπουργό να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, πόσω μάλλον όταν στον ίδιο έχει ανατεθεί τους τελευταίους μήνες το βασικό «ξεκαθάρισμα» των εκατοντάδων υποψηφίων πολιτευτών που δήλωσαν ενδιαφέρον να στρατευθούν με τη Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές.

Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις

Κατόπιν τούτων, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί ο κ. Καραμανλής δεν φρόντισε να αποσαφηνίσει το τοπίο με τα ιστορικά στελέχη πολλούς μήνες νωρίτερα, προκειμένου να μην προσφέρει στο κυβερνών κόμμα τη δυνατότητα να προβάλλει ακόμη και προσχηματικώς τα «ηλικιακά της προβλήματα». H απάντηση που δίνουν πολλοί στη Ρηγίλλης είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη από το καλοκαίρι προσέβλεπε σε ένα ρεύμα οικειοθελών αποστρατεύσεων, τις οποίες εκτιμούσε ότι θα επέφερε η αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη που είχε προδικάσει. Ηταν την ίδια εποχή που ο κ. Καραμανλής φέρεται να είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι χάριν της ανανέωσης θα ήταν ευπρόσδεκτο όσοι εκ των παλαιότερων βουλευτών επιθυμούσαν να αποχωρήσουν, να το ανακοινώσουν εγκαίρως, προτρέποντάς τους μάλιστα να προτείνουν και τους αντικασταστάτες τους. H μεγάλη καθυστέρηση ωστόσο του κ. Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αλλά και η επίσπευση του χρόνου των εκλογών, ως φαίνεται, διέψευσαν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη του κ. Καραμανλή.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι λίγοι όσοι του καταλογίζουν πλέον ότι άφησε το φθινόπωρο να περάσει χωρίς να αναλάβει καμία πρωτοβουλία, καθώς θεωρούσε πιθανότατα ότι δεν υπήρχε λόγος να ανοίξει εκείνος τη συζήτηση της «βαρωνολογίας» σε μια περίοδο κατά την οποία η εκλογική επικράτηση της Ν.Δ. προδιαγράφετο ως «περίπατος». «Ετσι όμως» προσθέτουν οι ίδιες πηγές «δημιουργήθηκαν τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων εβδομάδων με στελέχη που έχουν διαγράψει μια πολύχρονη θητεία στο κόμμα να περιέρχονται σε πλήρη αμηχανία, όταν καλούντο ακόμη και από τους ψηφοφόρους τους να τους γνωστοποιήσουν αν θα μετέχουν στα ψηφοδέλτια»…

Γεγονός είναι ωστόσο ότι ο κ. Καραμανλής μπορεί κάλλιστα να επικαλεστεί και εκείνος ένα σημαντικό επιχείρημα: Οτι δηλαδή κάθε μια από τις περιπτώσεις των ιστορικών στελεχών της Ν.Δ. είχε τη δική της ιδιαιτερότητα και ως εκ τούτου είναι άδικο να του καταλογίζεται ότι δεν έλαβε εγκαίρως κοινές αποφάσεις για όλους. Το περιβάλλον του δε, αντιτείνει και μια άλλη διαπίστωση στην οποία δεν έχει δοθεί ανάλογη έμφαση από τα MME. Εν ολίγοις, υποστηρίζεται ότι η Ν.Δ. θα σχηματίσει μια κυβέρνηση από πρόσωπα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, γεγονός που από μόνο του διαψεύδει εκείνους που μιλούν για την ανάγκη της ανανέωσης. Τα ίδια στελέχη μάλιστα προεξοφλούν ότι στην επόμενη κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μετέχει κανένας απολύτως από τους λεγόμενους βαρώνους του κόμματος εν αντιθέσει με το εγχείρημα του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα πρέπει να καταφύγει και σε πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί επί κυβερνήσεως Σημίτη. «Το δίλημμα ανήκει στους ψηφοφόρους και θεωρούμε ότι ήδη έχουν αποφασίσει», καταλήγουν τα ίδια στελέχη με νόημα…