Το τίμημα της διαφθοράς

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορά 3,7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει πανελλαδική έρευνα της MRB σε δείγμα 2.000 ατόμων με κάλπη, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 26 Ιανουαρίου, καλύπτοντας σε μικρό ποσοστό, μόλις 13%, την επίδραση της τροπολογίας Πάχτα. Και απ’ αυτό όμως καθίσταται εμφανής η επίδραση των γεγονότων η οποία διεύρυνε τη διαφορά υπέρ του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πείθει ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένος από τον Γιώργο Παπανδρέου να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Το προβάδισμα πάντως, αν και ισχυρό, δεν δίδει στους ερευνητές βεβαιότητα για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης. Θεωρούν ότι το εκλογικό σώμα βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα, η οποία εηρεάζεται εντόνως από τις μεταβολές της επικαιρότητας. Αυτή η μεταβλητότητα των εκλογικών συνθηκών τους καθιστά επιφυλακτικούς, αν και η λογική επεξεργασία οδηγεί σε νίκη της Δ.

Καλύπτοντας πλήρως την εβδομάδα Πάχτα, το εκλογικό βαρόμετρο, που διενεργεί η VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 100,3, αποδίδει καταλυτική επίδραση της υπόθεσης αυτής στον συσχετισμό των εκλογικών δυνάμεων στην παρούσα φάση. Κατά τον επικεφαλής της VPRC κ. I. Μαυρή, η τροπολογία Πάχτα και όσα θλιβερά τη συνόδευσαν άλλαξαν ραγδαία το πολιτικό κλίμα και οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα σε διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας από 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 4,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το βαρόμετρο ανεβάζει τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας στο 96% και του ΠΑΣΟΚ στο 78%. Γεγονός που επιτρέπει στον ερευνητή να εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή ο εκλογικός συσχετισμός μεταξύ των δύο κομμάτων είναι 47% για τη Νέα Δημοκρατία και 41% για το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή