Ενα αουτσάιντερ για διάδοχος Πρόντι

Ενα αουτσάιντερ για διάδοχος Πρόντι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσοι, αλήθεια, γνωρίζουν τον Πορτογάλο Αντόνιο Βιτορίνο, ανώτατο στέλεχος της E.E., αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ενωσης; Λίγοι, ασφαλώς. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί εμπόδιο στο να θεωρείται σήμερα ο συγκεκριμένος πολιτικός «το πιο δυνατό αουτσάιντερ» στην κούρσα για τη διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι! Οπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο Βιτορίνο, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν έχει αυτήν τη στιγμή τίποτε εις βάρος του και έχει πολλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Πρόντι.

Το γεγονός ότι δεν είναι διακεκριμένος πολιτικός ή ηγέτης παρατάξεως στη χώρα του, ίσως στη συγκεκριμένη συγκυρία να αποτελεί προσόν, τη στιγμή που άλλοι, προαλειφόμενοι για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, είτε έχουν συνδέσει τη σταδιοδρομία τους με τον πόλεμο στο Ιράκ είτε έχουν πάρει ενοχλητικές θέσεις στο θέμα του Ευρωσυντάγματος.

Ο Πρόντι, ένας Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός, επελέγη σε μια «επίδειξη ενότητας» το 1999, εν μέσω της κρίσεως στο Κοσσυφοπέδιο, αντικαθιστώντας τον Λουξεμβούργιο Ζακ Σαντέρ. Κράτησε καλές ισορροπίες ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Χριστιανοδημοκράτες, εξελιχθείς μάλιστα σε «ιδρυτικό μέλος» του Euro! Ωστόσο, η διαδοχή του, που θα πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2004, δεν είναι καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι ουδείς εκ των «επικρατεστέρων» έχει «100% καθαρό μητρώο»!

Κατά του πολέμου

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Βερχόβσταντ και ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ζαν-Κλοντ Γιάνκερ έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά του πολέμου, ανήκουν στον «γαλλογερμανικό άξονα» και έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε άλλες χώρες-μέλη. Μεγάλες πιθανότητες να γίνει αποδεκτός είχε ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούνσεν, αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο Χριστιανοδημοκράτης Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ ίσως να είχε πολλές πιθανότητες, αλλά μάλλον δεν θα του συγχωρηθεί η συνεργασία με τον ακροδεξιό Γκεργκ Χάιντερ. Πολύ δύσκολη θα πρέπει να θεωρείται (κατά το Reuters) και η επιλογή του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, επειδή ο Ισπανός πρωθυπουργός στήριξε ανοιχτά και με επιμονή τις επιλογές του κ. Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ ήταν από τους κυριότερους παράγοντες για την αναστολή των ενεργειών που θα οδηγούσαν σε ένα ευρωπαϊκό ενιαίο Σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατά το Reuters, μικρές πιθανότητες επιλογής έχουν ο τ. πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, σε μια περίοδο που οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι κεντροδεξιές, όπως επίσης και η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πληροφορίες του πρακτορείου, πάντως, επιμένουν στον χαρακτηρισμό του Βιτορίνο ως «ισχυρό αουτσάιντερ», σημειώνοντας ότι ούτε ο Ζακ Ντελόρ, ο οποίος αναδείχθηκε σε κορυφαίο πρόεδρο της Κομισιόν, ήταν ηγέτης κόμματος ή πρωθυπουργός στη χώρα του όταν ανέλαβε την προεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή