ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KAI NEA ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ T. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Συνάντηση Μπους – Ανάν για το Κυπριακό

Συνάντηση με τον γ.γ. του OHE κ. Κόφι Ανάν θα έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», ο κ. Μπους απέστειλε νέα επιστολή στον Κύπριο πρόεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, επισημαίνοντας τις «ειλικρινείς προσπάθειες» της Τουρκίας για λύση στο Κυπριακό έως τον Μάιο, ότι και η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανέλαβε δέσμευση να καταβάλει ανάλογες προσπάθειες και καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβει «ανάλογη δράση». Χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ανάν είχε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ορισμένων αναγκών στην κατεύθυνση της λειτουργικότητας και της συμβατότητας του σχεδίου με το κοινοτικό κεκτημένο και υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο για την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τους όρους που έχει θέσει η Αγκυρα για την επανέναρξη της διαδικασίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Εφ’ όσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και επιλυθούν ορισμένα βασικά ζητήματα, τότε θα μπορεί να γίνει και το δημοψήφισμα», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

ΑΠΟ ΤΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ K. ΣΗΜΙΤΗ

Δημόσιo «ευχαριστώ» σε Λαλιώτη

Στον Κώστα Λαλιώτη αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο έργο της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, ευχαριστώντας δημόσια τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή της γέφυρας. H ευχαριστήρια αναφορά δεν αφορούσε αποκλειστικά τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την κ. Βάσω Παπανδρέου και τους τεχνικούς που εργάζονται στη ζεύξη. O πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε για πολλοστή φορά τη Γέφυρα, έφθασε στο Ρίο από το Κορακοχώρι Ηλείας στις 10.30 π.μ. Τόσο στο Ρίο όσο και στο Αντίρριο δεν είχε οργανωθεί υποδοχή. Στο Ρίο τον περίμενε η κ. Παπανδρέου και στο Αντίρριο ο κ. Χρ. Βερελής, μαζί με βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία. Μετά την ξενάγηση στο εργοτάξιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι ένα έργο – ορόσημο μιας νέας εποχής και μιας χώρας που μπορεί να οικοδομεί το μέλλον της». H Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει τον Αύγουστο του 2004 από τη γέφυρα το μήκος της οποίας φθάνει τα 3.000 μέτρα περίπου. Το έργο προχωρεί μπροστά από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του και θα παραδοθεί μέσα στο 2004.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν είναι υπόθεση εικόνας»

Την απαξίωσή του στα επικοινωνιακά παιχνίδια, «που ισοπεδώνουν τον πολιτικό λόγο» εξέφρασε με μία πλήρη αιχμών δήλωσή του στην Πάτρα ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης. Εγκαινιάζοντας στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλεως την έκθεση – αφιέρωμα στους Αχαιούς πρωθυπουργούς Γεώργιο Παπανδρέου και Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι οι δύο μεγάλοι πολιτικοί του παρελθόντος «δεν μπορεί να κριθούν με τα μέτρα της σημερινής «επικοινωνιακής εποχής», που τείνει να ισοπεδώσει τον πολιτικό λόγο, τις φιλοσοφικές και ιδεολογικές αναζητήσεις και να εμφανίσει την πολιτική ως υπόθεση αποκλειστικά εικόνας». Μάλιστα κατέστησε σαφέστερη τη διαφωνία του, όταν σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικώς με την «πολιτική εικόνα» δήλωσε: «Ακούω για τις «προδιαγραφές» που πρέπει να υπάρχουν για ένα πολιτικό, τα ειδικά χαρακτηριστικά, το ύψος, τις διαστάσεις και πολλά άλλα, χρήσιμα για την εικόνα. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ένα άλλο όραμα για την πολιτική και όχι αυτό της πραγματικότητας που κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν να κατασκευάσουν ως «ένδυμα» της δημοκρατίας μας, αλλά νομίζω ότι η ίδια η δημοκρατία δεν θα το φορέσει. Θα το απορρίψει διά της ψήφου του ελληνικού λαού».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ TO ΣΤΑΔΙΟ

Οι σεισμόπληκτοι στο… Συνέδριο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο στάδιο της Αρσης Βαρών την Παρασκευή, ημέρα έναρξης του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, θα πραγματοποιήσουν κάτοικοι των καταυλισμών σεισμοπλήκτων. Αφορμή, η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. I. Τσακλίδη στην «K», περί απομάκρυνσης όλων των κοντέινερ μετά τις εκλογές και πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνα Μακρή, εκπρόσωπο των σεισμοπαθών του καταυλισμού Νίκαιας, οι διαδηλωτές θα επιδώσουν ψήφισμα, στο οποίο θα ζητούν «μια δίκαιη και κυρίως ανθρώπινη αντιμετώπιση από την Πολιτεία». Στους 81 καταυλισμούς σε όλη την Αττική παραμένουν περίπου 3.500 οικογένειες, κυρίως σεισμόπληκτοι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, η πλειονότητα των οποίων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

ΥΠΕΡ ΤΩΜΕΤΑΚΛΗΤΩΥΠΑΛΛΗΛΩΥΠΟΥΡΓΩΝ

Νέα φωτογραφική τροπολογία

Περίεργη, φωτογραφική προφανώς, τροπολογία που σκοπεύει στην εύνοια υπέρ των συνταξιούχων του Δημοσίου που εργάζονται ως μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των αρχηγών των κομμάτων, κατέθεσε στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Αλαμπάνος. O βουλευτής ζητεί να μην ισχύσει για την κατηγορία αυτών των συνταξιούχων του Δημοσίου ο περιορισμός του νόμου (2592/98) που προβλέπει περικοπή της συντάξεως κατά 70% για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη και αποδοχές ταυτοχρόνως. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η ρύθμιση του νόμου αποτελεί αντικίνητρο για προσέλκυση ικανών προσώπων που, αν και συνταξιούχοι, λόγω της επιστημονικής τους καταρτίσεως και της πολυετούς εμπειρίας τους στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Παρ’ όλα αυτά, με άλλη τροπολογία ο ίδιος βουλευτής επισημαίνει ότι για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται, ισχύει ευνοϊκότερη ρύθμιση, αφού τίθεται πλαφόν στην καταβαλλόμενη σύνταξη 250.000 δρχ. πέραν του οποίου καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη κατά 70%. Ζητεί λοιπόν να υπάρξει αντίστοιχη εξομοίωση των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή