Επιφυλάξεις από τους κορυφαίους για το συνέδριο

Επιφυλάξεις από τους κορυφαίους για το συνέδριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσδοκίες ότι μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή του κλίματος, αλλά και αρκετές επί της ουσίας επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη διαδικασία εκλογής του κ. Γ. Παπανδρέου ως προέδρου απ’ ευθείας από τη βάση, και μάλιστα απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και όχι αποκλειστικά από τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ευάλωτο στις κατηγορίες ότι στρέφεται στο συγκεκριμένο «μοντέλο» για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, καθώς η εσωκομματική δημοκρατία την οποία επαγγέλλεται ο κ. Γ. Παπανδρέου -τουλάχιστον επί του παρόντος- δεν διαχέεται και στην εκλογή άλλων οργάνων, όπως ο γραμματέας, το Ε.Γ. και η Κεντρική Επιτροπή, από ένα διευρυμένο σώμα. Επίσης διαμορφώνεται πλέον ένα σημαντικό προηγούμενο, που μπορεί να έχει σοβαρές «παρενέργειες», εάν στο μέλλον οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότεροι του ενός, καθώς πλέον δικαίωμα στην ψηφοφορία θα έχουν και τα μη μέλη του κόμματος.

Από την πλευρά τους, πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου απορρίπτουν την ανωτέρω κριτική και τονίζουν πως η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες συνιστά ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να «σπάσουν τα τείχη μεταξύ του κομματικού μηχανισμού και της κοινωνίας». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι ενστάσεις που διατυπώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα κορυφαία στελέχη είναι άμεσα συνδεδεμένες με την «ανασφάλεια» που τα διακατέχει, μετά και τις συνεχείς προειδοποιήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν δεσμεύεται από την υφιστάμενη κομματική επετηρίδα.

Πάντως, παρά την παρασκηνιακή κριτική, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να υποστηρίζουν πλήρως την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου του κόμματος. O γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παραπάνω ισχυροποίηση της εντολής προς τον Γ. Παπανδρέου για μεγάλες τομές». O υπουργός Αιγαίου κ. N. Σηφουνάκης αναφέρθηκε «σε ένα σαφές μήνυμα για την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων». Τέλος, ο βουλευτής B΄ Αθήνας κ. Γ. Δασκαλάκης υποστήριξε πως «η κριτική που ασκείται οφείλεται στο ότι οδηγεί σε ανατροπές σε επίπεδο νοοτροπιών, αντιλήψεων, αλλά και συσχετισμών και προσώπων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή