H αποκάλυψη της «K» και η εισαγγελική παρέμβαση

H αποκάλυψη της «K» και η εισαγγελική παρέμβαση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνοποιήθηκε τελικά το θέμα της μίζας του 3% που συνδέεται με την προμήθεια των 170 αρμάτων μάχης Leo-2 Hel, αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία έχει παραγγείλει το ΥΕΘΑ από τη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei-Wegman(KMW), με το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel. H υπόθεση άνοιξε προ έντεκα μηνών με σειρά δημοσιευμάτων της «K».

– Στις 9 Μαρτίου 2003, η «K» πρωτοέγραψε ότι δύο υπεράκτιες εταιρείες αντιδικούν ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Γενεύης με «λάφυρο» 60 εκατ. δολάρια για μεσιτικά ύψους 3% επί της σύμβασης των Leopard. H EvanstoGroup Ltd, με έδρα στις Παρθένους Νήσους της M. Βρετανίας είχε στραφεί κατά της International Barter & Offet Service Corporatio(IBOS) που εδρεύει στο Μονακό και κατά της KMW διεκδικώντας την εκπλήρωση του συμβολαίου που είχε συναφθεί το 1999, σχεδόν ταυτόχρονα με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα άρματα μάχης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Φ. Μιτεράν, Ρολάν Ντιμά, με δηλώσεις του στο περιοδικό Le Point (28/2/2002) ανέφερε ότι είχε προσληφθεί από την Evanston, η οποία αδικήθηκε στην υπόθεση της πώλησης των Leo στην Ελλάδα, αφού οι Γερμανοί (KMW) θέλησαν να απαλλαγούν από αυτήν, μόλις το ΥΕΘΑ, την 1/3/2002, ανακοίνωσε ότι νικητής είναι η Krauss Maffei Wegmann. H Εvanstoπεριγράφηκε από τον P. Ντιμά ως «η εταιρεία που φέρνει τις δουλειές» και βάσει του συμβολαίου επρόκειτο να λάβει 60 εκατ. ευρώ.

– Στις 12 Μαρτίου, η Ν.Δ. έφερε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση περί των εξωχώριων μιζών πριν υπογραφεί η μαμούθ σύμβαση προμήθειας. Οι ερωτήσεις ουδέποτε απαντήθηκαν επί της ουσίας, ωστόσο αποτέλεσαν πηγή αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

– Ομως, παρά τον θόρυβο, η σύμβαση υπεγράφη στις 20 Μαρτίου 2003, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γ. Παπαντωνίου που ρωτήθηκε για την εμπλοκή των υπεράκτιων εταιρειών και τη διαφιλονικούμενη μίζα, στις 11/3/2003 δήλωνε: «Δεν γνωρίζω τίποτε απολύτως, δεν έχει καμιά σχέση με την κυβέρνηση και με το ΥΕΘΑ. Και εμείς το πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες και απ’ ό,τι ερεύνησα στον φάκελο της σχετικής σύμβασης δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε τέτοιου είδους εταιρείες, ούτε στο αντικείμενο που υποτίθεται ότι τις χωρίζει».

– Στις 5 Οκτωβρίου 2003, η «K» αποκάλυψε την επτασέλιδη συμφωνία Evansto- IBOS με ημερομηνία 15/12/1999, η οποία είναι «αποκλειστική», ως αντικείμενο έχει την ελληνική σύμβαση των Leopard, καθώς η αμοιβή της πρώτης συναρτάται με τις καταβολές του ελληνικού Δημοσίου προς την ΚΜW.

-Στις 6 Οκτωβρίου 2003, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας κ. Δ. Παπαγγελόπουλος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα κ. Δ. Ασπρογέρακα. Σκοπός της έρευνας, που εξελίσσεται, είναι να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις κατά τη διαδικασία προμήθειας των αρμάτων μάχης από το ΥΕΘΑ, ενώ από την εισαγγελία μεταδίδεται ότι αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε ζητήματα περί ευθύνης υπουργών, αν προκύψουν σαφείς ενδείξεις.

– Στις 12 Οκτωβρίου 2003, η «K» αποκάλυψε ποιοι εμπλέκονται (πρόσωπα και εταιρείες) στη διαιτησία για τη διεκδίκηση της μίζας των 60 εκατ. δολαρίων από τα Leo.

Από το δικόγραφο η ίδια η Εvanstoπεριέγραφε ότι ο ρόλος της σε σχέση με την προμήθεια των ελληνικών Leopard ήταν να: «…Ασκεί επιρροή (lobbing) στην ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της KMW», γι’ αυτό και η αμοιβή της με 3% (60 εκατ. δολάρια) συμφωνήθηκε «πίσω από σφραγισμένες πόρτες», όπως άλλωστε επιβάλλεται σε διαδικασίες από τις οποίες πηγάζει μαύρο ή και πολιτικό χρήμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή