Πρώτο μέτρο η δημοσιονομική καταγραφή

Πρώτο μέτρο η δημοσιονομική καταγραφή

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία «συμφωνία τιμής προς κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε πολίτη ξεχωριστά για την πολιτική της επόμενης τετραετίας, ξεκάθαρη και απόλυτα δεσμευτική», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής, εστίασε τους βασικούς στόχους του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος στην ανταγωνιστικότητα, στην απελευθέρωση των αγορών, στις αποκρατικοποιήσεις, στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και σχεδιασμών για τις ΔΕΚΟ και στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αποσαφηνίζοντας εξ αρχής ότι κυρίαρχο στοιχείο για τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι η δημοσιονομική καταγραφή, στην οποία θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα καταδείξει την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ιεραρχώντας τους στόχους της κυβέρνησής του, μίλησε για τη δημιουργία σταθερών κανόνων, κοινών για όλους, τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, κάτι που σημαίνει ικανό περιορισμό της σπατάλης και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών ελέγχου των κρατικών δαπανών.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο κ. Καραμανλής επισήμανε την ανάγκη το κράτος δικαίου να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, μία ανάγκη που, όπως τόνισε, «είναι το βασικό αίτημα μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που οδηγεί την πατρίδα μας, σε ένα καλύτερο αύριο». Προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη του οικονομικού προγράμματος από πολίτες, που δεν ασπάζονται υποχρεωτικά την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τους στόχους του θα υποστηρίξουν χιλιάδες πολίτες που κάποτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, αλλά αρνούνται να διαιωνίσουν τη συντήρηση του κατεστημένου. Επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε ότι τα προβλήματα που θα παραλάβουμε είναι πολλά και σοβαρά, λύσεις όμως υπάρχουν, θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε». Αναφέρθηκε αναλυτικά στις προβλέψεις του προγράμματος και δήλωσε υπερήφανος γι’ αυτό, γιατί «με τρόπο ρεαλιστικό, συγκροτημένο και υπεύθυνο οδηγεί στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. H νέα οικονομική πολιτική που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε από τις 8 του Μάρτη αποτελεί βασικό αίτημα της νέας εποχής και αίτημα μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, που οδηγεί την πατρίδα μας σε ένα νέο κεφάλαιο σιγουριάς και αισιοδοξίας».

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος κ. Γ. Σουφλιάς προέβαλε ως κύρια επιδίωξη του προγράμματος «την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο». O κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι η νέα φιλοσοφία που επιχειρεί η Ν.Δ. να εμπεδώσουν οι πολίτες με την ανακοίνωση του προγράμματός της στηρίζεται στις βασικές φιλελεύθερες αξίες, διατηρώντας όμως τον παρεμβατικό χαρακτήρα του κράτους όσον αφορά στην εφαρμογή και στον έλεγχο της κοινωνικής πολιτικής.

Ο φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσωπο γίνεται αντιληπτός με την έμφαση που δίνεται στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε συνδυασμό με τη στήριξη των οικονομικά ασθενεστέρων και κοινωνικά αδυνάμων και τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Κοινωνικής Μέριμνας. Ταυτόχρονα, όμως, τίθενται σαφείς, ορατοί, ξεκάθαροι στόχοι, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις για την ανάγκη αύξησης των οποίων ο κ. Σουφλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καμία αξιόλογη οικονομική και κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας, χωρίς την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας και, κυρίως, σε εκείνους με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό». O κ. Σουφλιάς άφησε αιχμές κατά του κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «κλαψουρίζει ότι τον αντιγράφουμε. Τι να αντιγράψουμε; Πυροτεχνήματα;», πρόσθεσε. «Οι προτάσεις μας», κατέληξε, «έχουν συνοχή και είναι συγκεκριμένες». O συντονιστής Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε στην ομιλία του ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε συναινετικές μεταρρυθμίσεις, μακριά από συγκρούσεις και με μετριοπάθεια. Εν τω μεταξύ, για το κατά πόσο ήταν σκόπιμο η Ν.Δ. να τοποθετηθεί με μεγάλη σαφήνεια στο πρόγραμμά της, οι γνώμες πολιτικών και οικονομικών παρατηρητών διίστανται. Και τούτο διότι υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να είναι τόσο συγκεκριμένη στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα αναφέρεται σε όλες τις ΔΕΚΟ ενώ θα έπρεπε, κατά πολλούς, να διατηρήσει το «δικαίωμα της ευελιξίας» και γιατί, εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε να διατηρηθεί «ο κοινωνικός χαρακτήρας» ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία ήθελε θα δώσει πειστική απάντηση στις κατά καιρούς κατηγορίες ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα και μάλλον το αποτέλεσμα των προσπαθειών της ήταν επιτυχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή