Τα κυριότερα σημεία του προγράμματος

Τα κυριότερα σημεία του προγράμματος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στην προστασία των αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού αποδίδει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Επιχειρεί να «αναδιανείμει» σπαταλούμενες σήμερα κρατικές δαπάνες, ενώ θέτει ευθέως το ζήτημα της αύξησης του εθνικού ειδοσήματος, που αποτελεί περιουσία όλων των Ελλήνων. Στα κυριότερα σημεία του αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

ΔΕΚΟ

Αποκρατικοποιήσεις

-Οι αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να είναι πραγματικές και να αυξάνουν τον ανταγωνισμό. Για τις τράπεζες εξαγγέλλει απεξάρτηση όλων (πλην της Αγροτικής) από το κράτος και ανεξαρτητοποίηση των διοικήσεών τους.

-Πραναγγέλλει πλήρη πώληση του OTE, αλλά και πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε άλλη αεροπορική εταιρεία.

Νέες επιχειρήσεις

-Προβλέπει μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και μείωση του χρόνου για την ίδρυσή τους.

Επενδύσεις

-Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες υποδοχής επενδυτικών προτάσεων, θα επιταχυνθεί η ανταπόκριση στα αιτήματα των επενδυτών, θα προβλέπονται πειθαρχικές ποινές για καθυστερήσεις.

-Αναδιαμόρφωση των αναπτυξιακών κινήτρων, εξυγίανση και επιτάχυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ακρίβεια

-Υπόσχεται μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, επαρκέστερη ενημέρωση του κοινού και στήριξη των καταναλωτικών ενώσεων.

Αποταμίευση

-Καθιέρωση ενός συστήματος ατομικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών καταθέσεων μακράς διαρκείας, που θα ενισχυθεί με την παροχή φορολογικών κινήτρων.

Ασφάλιση

-Δεσμεύεται για πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ’90-’93, λειτουργική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων, σταδιακή και έπειτα από διάλογο ενοποίηση ομοειδών ταμείων και κλάδων, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που προσεγγίζει το 30%, έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης, θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην υπηρεσία όσων επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς και θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων.

-Εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-Η Ν.Δ. δεσμεύεται για άμεση ενίσχυση των κεφαλαίων και του ρόλου του εγγυητικού κεφαλαίου, για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά την πώληση επιχείρησης σε νέους ιδιοκτήτες, για στήριξη των περιφερειακών επιχειρήσεων, για ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, για φθηνό, γρήγορο και ασφαλές INTEPNET και επέκταση των φορολογικών κινήτρων απασχόλησης και στις μικρές επιχειρήσεις.

Φορολογικά

-Για τους φόρους κληρονομιάς προβλέπει διπλασιασμό του χρόνου καταβολής από 2 σε 4 χρόνια και αύξηση του αφορολόγητου ποσού από 20 χιλιάδες ευρώ που είναι σήμερα σε 80 χιλιάδες ευρώ.

-Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση από 35% που είναι σήμερα σε 25% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών. Επίσης μειώνεται από 25% σε 20% ο συντελεστής φορολογίας για O.E., E.E., δικηγορικές και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

-Προβλέπει (χωρίς χρονοδιάγραμμα) τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

ΕΚΑΣ

Αγροτικές συντάξεις

-Προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ΕΚΑΣ από 140 ευρώ σε 230 μέχρι το τέλος του 2008, αλλά και την αύξηση της αγροτικής σύνταξης απο τα 200 στα 330 ευρώ.

Ανεργία

-Οι άνεργοι (νέοι και νέες) εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μία διετία, με αποτέλεσμα τη φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

-Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για δύο χρόνια για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργους νέους, άνεργες μητέρες και ανέργους 55 ετών και άνω.

-Διπλασιασμός του ποσού που δίνεται στους ανέργους για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι μπορούν να παρέχουν κοινωνικό έργο με μερική ή πλήρη απασχόληση και με κάλυψη από το κράτος των απαιτούμενων πρόσθετων δαπανών για την ασφαλιστική κάλυψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή