Ανάπτυξη και ανταγωνισμός οι δύο μοχλοί

Ανάπτυξη και ανταγωνισμός οι δύο μοχλοί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα, που εφάπτεται όλων των τομέων της ελληνικής κοινωνίας, παρουσίασε χθες η Νέα Δημοκρατία. Κεντρικό στοιχείο είναι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 5%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Στην ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών εκτιμάται ότι θα συμβάλει και μια διαφορετική (περισσότερο αποτελεσματική) χρήση των κοινοτικών πόρων, που έρχονται στην Ελλάδα μέσω του Γ΄ ΚΠΣ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το πρόγραμμα στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για να στηριχθεί η κοινωνική πολιτική. O κ. Καραμανλής υποσχέθηκε πλήρη και αναλυτική καταγραφή της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση του ελλείμματος και του χρέους, σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία. Το πρόγραμμα θεωρεί ουσιαστική προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και υπόσχεται αναδιάταξη του επενδυτικού κλίματος με αναπροσαρμογή των κινήτρων αλλά και εμπέδωση της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα. H Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θύμα φυγής των ξένων επενδύσεων, «πληρώνοντας» έτσι τον συνδυασμό της πολυνομίας αλλά και της διαφθοράς, που επικρατεί στον δημόσιο τομέα. H Νέα Δημοκρατία υπόσχεται, ως μελλοντική κυβέρνηση, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες.

Τούτο θα περιλαμβάνει μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αναδιατάξεις υπαρχόντων νόμων (που δρούσαν ως αντικίνητρα), ενώ προβλέπει αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. H καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί όπλο στην προσπάθεια που εξαγγέλλεται για εξοικονόμηση πόρων. H συγκεκριμένη προσπάθεια αποσκοπεί, σύμφωνα με τους συντάκτες του προγράμματος, στην εξεύρεση πόρων για να χρηματοδοτηθούν με μεγαλύτερη άνεση τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η απασχόληση, ο αγροτικός τομέας κ.λπ. Στο ερώτημα από πού θα προέλθουν οι εξοικονομήσεις, το πρόγραμμα απαντά ως εξής:

-Από την αύξηση των δημοσίων εσόδων που θα προέλθει από την ταχύτερη (κατά 5%) μεγέθυνση του ΑΕΠ.

-Από τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και την περιστολή της σπατάλης.

-Από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους

-Από τη μέιωση των αμυντικών δαπανών.

-Από την απελευθέρωση πόρων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

-Από την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων μετά την ανάθεση σε ιδιώτες της χρηματοδότησης και της εκτέλεσης έργων υποδομής και δημόσιας ωφέλειας.

Η Ν.Δ. εμφανίζεται να υπόσχεται πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της πλήρους αποκρατικοποίησης του OTE. Παράλληλα κάνει λόγο για πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε άλλη αεροπορική εταιρεία, ενώ σημειώνει ότι το κράτος θα αναλάβει το κόστος της αποζημίωσης του πλεονάζοντος προσωπικού της «παλαιάς» O.A. Στον σχεδιασμό είναι ακόμα η πλήρης απελευθέρωση των αγορών, με στόχο τον περισσότερο ανταγωνισμό, αλλά και τις φθηνότερες τιμές για πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή