Ρεαλιστικοί στόχοι για την οικονομία

Ρεαλιστικοί στόχοι για την οικονομία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις νέες προτάσεις και λύσεις που περιλαμβάνει, το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος κ. K. Καραμανλής, φιλοδοξεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας και της ακρίβειας, καθώς και στο αίτημα για λιγότερη φορολόγηση -κατά κύριο λόγο των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα ισορροπεί μεταξύ των φιλελεύθερων λύσεων, που προτείνει και της αναγκαίας κοινωνικής ευαισθησίας, καθώς διατηρεί, όπου απαιτείται τον παρεμβατικό – ρυθμιστικό χαρακτήρα του κράτους και προβλέπει τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.

Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της οποίας θα στηριχθεί η κοινωνική πολιτική, η εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και η φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής παρουσίασε το πρόγραμμα ως ένα «συμβόλαιο τιμής προς κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε πολίτη ξεχωριστά», υποστήριξε τον «ρεαλιστικό, συγκροτημένο και υπεύθυνο» χαρακτήρα του και υπογράμμισε ότι η νέα οικονομική πολιτική της Ν.Δ. «αποτελεί αίτημα μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας». Οι αναμενόμενες αντιδράσεις της κυβέρνησης εστιάστηκαν στην εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ’90 – ’93, που προβλέπει το πρόγραμμα. O υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης σχολίασε με ειρωνικό τρόπο ότι οι μόνες «νεωτερικότητες» είναι η επιστροφή στο ασφαλιστικό σύστημα εκείνης της περιόδου και υποστήριξε ότι πολλές προτάσεις της Ν.Δ. συνιστούν επανάληψη των προβλέψεων της «Χάρτας Σύγκλισης» του ΠΑΣΟΚ. O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας κατέφυγε στην κινδυνολογία, διαβλέποντας «περικοπή βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων» ενώ στο ασφαλιστικό εστιάσθηκε και η αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου. Τέλος, το KKE υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι «παραλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης» και ο Συνασπισμός, κινούμενος σε ανάλογο μήκος κύματος, το χαρακτήρισε «συνέχεια της δεξιάς πολιτικής του ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή