Επιταχύνονται οι εξελίξεις για Κύπρο

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για Κύπρο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες προοιωνίζονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη διαφαινόμενη απόφαση του γ.γ. του OHE κ. K. Ανάν να αποστείλει τις αμέσως προσεχείς ημέρες προσκλήσεις στα ενδιαφερόμενα μέρη για επανέναρξη των συνομιλιών με πιθανότερη ημερομηνία τις 15 Φεβρουαρίου. Συσκέψεις κορυφής πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην Αθήνα και την Αγκυρα, ενώ αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσουν αξιωματούχοι της Γενικής Γραμματείας του OHE, με αντικείμενο τη ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών για τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε να επιδιωχθεί η επίτευξη λύσης μέχρι την 1η Μαΐου.

«Εχουμε ζητήσει να ξεκινήσουν άμεσα οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και για τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του OHE, με γνώμονα ότι η Κύπρος εντάσσεται πια και επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και αυτές οι παράμετροι, ότι δηλαδή η λύση πρέπει να έχει σχέση και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, έπειτα από σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν ακριβώς οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παπανδρέου είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του συζήτησε τις εξελίξεις τηλεφωνικά με τον κ. Ανάν. Πληροφορίες -τις οποίες δεν επιβεβαίωσε ο Κύπριος πρόεδρος- φέρουν τον κ. Ανάν να προσανατολίζεται στην έναρξη των συζητήσεων στις 15 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή και αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι είναι πολύ πιθανό με τις επιστολές του ο κ. Ανάν να ζητεί από τα μέρη να τοποθετηθούν και επί των όρων τους οποίους έχει θέσει για την επανάληψη του διαλόγου.

Στην Αγκυρα

Την ίδια ώρα, στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της τουρκικής με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο κ. P. Ντενκτάς υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το ενδεχόμενο να δώσουν οι Τουρκοκύπριοι ένα τμήμα των κατεχομένων για να επιτευχθεί μια διευθέτηση στο πρόβλημα είναι πιθανό, υπό τον όρο να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή