Μάνος, Ψαχαρόπουλος έσωσαν τον εκλογικό νόμο ΠΑΣΟΚ

Μάνος, Ψαχαρόπουλος έσωσαν τον εκλογικό νόμο ΠΑΣΟΚ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις δύο θετικές ψήφους των φιλελεύθερων βουλευτών κ. Στ. Μάνου και Γ. Ψαχαρόπουλου διεσώθη κυριολεκτικώς το κυβερνών κόμμα από βαρύτατη κοινοβουλευτική ήττα και μάλιστα στο κορυφαίο νομοθέτημα της τετραετίας, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, ένα σχεδόν μήνα πριν από τις εκλογές. Υστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε επί του συνόλου του νομοσχεδίου η Ν.Δ., το αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα με 144 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Αν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές δεν τάσσονταν υπέρ του νόμου, το νομοσχέδιο θα είχε καταψηφισθεί με μία ψήφο διαφορά 143-142 με συνακόλουθες τις πολιτικές επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο κ. Μάνος ήδη από την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια είχε ταχθεί υπέρ του νόμου, αφενός γιατί έκανε δεκτή προηγούμενη πρότασή του για κατάργηση της απαγορεύσεως συμπράξεων συνδυασμών και, αφετέρου, γιατί θεωρούσε -όπως και οι κ. Μητσοτάκης και Πολύδωρας- ότι ήταν ένας καλός νόμος που συνέφερε τη Ν.Δ. να ψηφισθεί αν δεν είχε τεθεί θέμα καταψηφίσεως για λόγους αρχής.

Και αυτό όμως το αποτέλεσμα συνιστά κόλαφο κατά του κυβερνώντος κόμματος, αφού παρά τις συντονισμένες παρασκηνιακές κινήσεις εξαιρετικής πιέσεως προς τους προσφάτως διαγραφέντες ή αποπεμφθέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πειθάρχησαν απολύτως, οι δώδεκα απουσίες κυβερνητικών βουλευτών -μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού- καταδεικνύουν το κλίμα διαλύσεως που κυριαρχεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός και του κ. Σημίτη, απουσίασαν έντεκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη. Αντιθέτως προσήλθε και ψήφισε, αν και ήταν άρρωστος όπως γνωστοποίησε το περιβάλλον του, ο κ. Γ. Παπανδρέου. Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», κατά τη δεύτερη εκφώνηση, προσήλθαν και ψήφισαν οι κ. Γ. Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, A. Λοβέρδος, Ελ. Βερυβάκης και A. Τσοχατζόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, E. Μεϊμαράκης, Θ. Κατσίκης και K. Τσιπλάκης από τη Ν.Δ. και Π. Λαφαζάνης από τον Συνασπισμό. Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία δεν έγινε προχθές το βράδυ προκειμένου το κυβερνών κόμμα να ειδοποιήσει τους βουλευτές του για την ψηφοφορία. Κατά τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. N. Λεβογιάννη ουδείς ήταν δικαιολογημένως απών -πλην ίσως της περιπτώσεως του κ. Κτενά που είναι άρρωστος- ή είχε ενημερώσει ότι θα απουσίαζε. Δεν μπορεί να κριθεί ότι οι απουσίες ήταν με σημασία αντιρρήσεων. Απόντες από το κυβερνών κόμμα ήσαν οι κ. Σημίτης, Θ. Πάγκαλος, Λ. Αποστολίδης, ο υπουργός N. Σηφουνάκης, οι υφυπουργοί E. Αργύρης και I. Τσακλίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Γ. Κτενάς, Εμ. Λουκάκης, X. Μαγκούφης, Χρ. Πάχτας και Σ. Βαλυράκης. Από τη Ν.Δ. απών ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνης κ. I. Κεφαλογιάννης, καθώς και οι ανεξάρτητοι κ. Γ. Καρατζαφέρης και Στ. Παπαθεμελής. Χαρακτηριστικό γεγονός της αγωνίας που υπήρχε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η διαπίστωση του ίδιου του προέδρου της Βουλής, όταν είδε ότι μεγάλος σχετικώς αριθμός βουλευτών παρέμειναν στην αίθουσα για την εκφώνηση του αποτελέσματος: «Αλλες φορές το λέω μόνον στον εαυτό μου. Οταν όμως πρόκειται για ντέρμπι…»

Κανένας από τους απόντες του ΠΑΣΟΚ δεν είχε δηλώσει αντίθετος με τον νέο εκλογικό νόμο. Αντιθέτως υπέρ του νόμου ψήφισαν και ο κ. Βερυβάκης που είχε αφήσει κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή («δεν στηρίζω το νομοσχέδιο») να διαφανεί ότι τουλάχιστον θα απουσίαζε από την ψηφοφορία. Υπέρ τάχθηκαν και βουλευτές που είτε είχαν απαξιώσει πλήρως τον νόμο (Δ. Γκούσκος) είτε είχαν ταχθεί ανοικτά υπέρ της απλής αναλογικής (Π. Κρητικός). H παρασκηνιακή άσκηση πιέσεων οδήγησε τους «διαγραφέντες» λόγω του σκανδάλου της Χαλκιδικής να υπερψηφίσουν, πλην του κ. Πάχτα, που απουσίαζε και του κ. Θ. Κατσανέβα που καταψήφισε. Καταψήφισαν επίσης οι ανεξάρτητοι κ. K. Σπυριούνης και B. Κεδίκογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή