Φίλοι, μέλη στην ίδια κάλπη

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε χθες από το Ε.Γ., το οποίο συνεδρίασε υπό τον γραμματέα του κόμματος κ. M. Χρυσοχοΐδη η εγκύκλιος για τη διαδικασία εκλογής του κ. Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου μέσω άμεσης ψηφοφορίας στην οποία μπορούν να μετάσχουν και μη μέλη του ΠΑΣΟΚ. Στην εγκύκλιο ο κ. Χρυσοχοΐδης επιχειρεί να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα, τα οποία έχουν εγερθεί για τη νέα αυτή διαδικασία, υποστηρίζοντας πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «να ανοίξει τις πόρτες του σε όλο το λαό, και να αλλάξει κατεστημένες νοοτροπίες και λογικές». Στην εγκύκλιο καταγράφονται όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες που αφορούν την ψηφοφορία της Κυριακής.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας (άνω των 16 ετών) και όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να μετάσχουν. Στους χώρους ψηφοφορίας θα είναι εγκατεστημένα κομπιούτερ ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα διπλοψηφίας, ενώ θα υπάρχει ενιαία κάλπη για τα μέλη και τα μη μέλη. Επίσης θα υπάρχουν τριμελείς εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες θα φροντίζουν για την τήρηση όλων των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με τα πρότυπα των εθνικών εκλογών. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία επιδεικνύουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα, ενώ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή καταχωρούνται ο αριθμός της και το ονοματεπώνυμο του ψηφίσαντος. H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία θα εκλεγεί από το συνέδριο της Παρασκευής.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ε.Γ. αποφασίσθηκε κάλπες να τοποθετηθούν σε κάθε περιοχή με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων. Το Ε.Γ. όρισε παράλληλα το προεδρείο του συνεδρίου. Πρόεδρος θα είναι η κ. Φώφη Γεννηματά και θα μετέχουν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλος, ο γραμματέας της νεολαίας κ. Καμάς, η γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Τρικάλων κ. Λόρεν Κασοπούλου και ο νέος αγρότης κ. Κωνσταντινίδης, ενώ κεντρικό σύνθημα θα είναι το «δίνουμε εντολή, αλλάζουμε εποχή». Επίσης οριστικοποιήθηκε πως στο συνέδριο ομιλίες θα απευθύνουν κατά σειρά ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Θέματα του συνεδρίου συζητήθηκαν σε σύσκεψη που είχαν οι κ. Σημίτης, Χρυσοχοΐδης και Παπανδρέου χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία της Κυριακής. Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό για τελευταία φορά το υπουργικό συμβούλιο. Κατά τη συνεδρίαση θα εγκριθεί η επιστολή μέσω της οποίας θα ζητείται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. H Βουλή θα διαλυθεί την Τετάρτη και την ίδια ημέρα ο κ. Παπανδρέου θα παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών.

Η συνέντευξη στη ΝΕΤ

Το πολιτικό του στίγμα το οποίο συνόψισε στο δίπτυχο «τόλμη, αλλά με διάλογο», επικαλούμενος και τη θητεία του στα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, επιχείρησε να δώσει χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στην πρώτη του «εφ’ όλης της ύλης» τηλεοπτική συνέντευξη στη ΝΕΤ.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε την -αμφισβητούμενη με βάσιμα επιχειρήματα- επιλογή να εκλεγεί στη θέση του προέδρου απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, υποστηρίζοντας πως «η αλλαγή που προτείνει διαφοροποιεί το σκηνικό, καθώς σπάνε οι μηχανισμοί που λειτουργούν στα συνέδρια και καταδυναστεύουν τα κόμματα». O κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η αρχή της «συμμετοχικής δημοκρατίας» που επαγγέλλεται, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα εισαγάγει τα θεματικά δημοψηφίσματα ώστε οι πολίτες να μην αιφνιδιάζονται από «νόμους και μέτρα».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη Ν.Δ. για το οικονομικό της πρόγραμμα, τονίζοντας πως μετά οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση, δεν έχει να εισφέρει νέες ιδέες για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αλλά επιστρέφει σε μοντέλα τα οποία δοκιμάστηκαν και απέτυχαν κατά την περίοδο 1990 – 1993. O υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλη του προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία την επένδυση στην Παιδεία υποστηρίζοντας ότι «έτσι θα χτυπήσουμε την ανεργία», και σημείωσε πως στο νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνεται η θέση για μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά «στο πλαίσιο του Συντάγματος». Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε ως «μεγάλη κίνηση» την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη να κινήσει τη διαδικασία διαδοχής του και επανέλαβε πως είναι «συνυπεύθυνος» για το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε θετικό. Ζήτησε όμως, αλλαγές στη δομή του κράτους, με την αποκέντρωση εξουσίας και υπηρεσιών, μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή