Υφεση μετά την κρίση από τον Πάχτα

Υφεση μετά την κρίση από τον Πάχτα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αναμενόμενη από τους ειδικούς «διόρθωση» στο πεδίο των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει. Μετά την «έκρηξη» που προκάλεσε στο εκλογικό «βαρόμετρο» η υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βρίσκει νέα επίπεδα ισορροπίας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να προηγείται με σταθερή διαφορά. H εξέλιξη αυτή θεωρείται φυσιολογική, από τη στιγμή που τα γεγονότα «τρέχουν», ενώ αναμένεται να μετρηθούν, την επόμενη εβδομάδα, οι επιδράσεις από τη δημοσιοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ. για την Οικονομία όσο και από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του αρχηγού από τον Γ. Παπανδρέου.

Ετσι, η εκτίμηση στην πρόθεση ψήφου στο «βαρόμετρο» της εταιρείας VPRC για τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 (τηλεφωνική μέτρηση που διεξήχθη από 2 – 3 Φεβρουαρίου, χωρίς, δηλαδή, να έχουν «μετρηθεί» οι επιδράσεις από τη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., σε δείγμα 1.186 ατόμων) παραμένει μεγάλη και βρίσκεται στο 46,5% για τη Ν.Δ. και στο 42% για το ΠΑΣΟΚ (47% και 41% αντιστοίχως στη μέτρησή της από 28-29 Ιανουαρίου). Το KKE έχει κερδίσει μία μονάδα (πήγε στο 5%), ο Συνασπισμός παραμένει στάσιμος στο 3%, ενώ ο ΛΑΟΣ έχει κερδίσει μισή μονάδα (έφθασε το 1,5%) με το ΔΗΚΚΙ σταθερό στο 0,5%. Στην εβδομαδιαία μεταβολή στην πρόθεση ψήφου («τι θα ψηφίζατε αν είχαμε σήμερα εκλογές») η Ν.Δ. προηγείται σταθερά 32,7% (έναντι 32,6% της περασμένης εβδομάδας) ) ενώ το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο 29,2% (28,1% την περασμένη εβδομάδα).Το KKE κέρδισε 0,7 μονάδες (έφθασε στο 3,5 από το 3%) ενώ ο Συνασπισμός έχασε 0,2 μονάδες (2,1 έναντι 2,3%). Μεγάλη παραμένει η διαφορά στην παράσταση νίκης, όπου η Ν.Δ. προηγείται σταθερά με διαφορά 19 ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ (45% – 26%) έναντι 25, που είχε φθάσει όταν η υπόθεση Πάχτα βρισκόταν στο «ζενίθ». Εδώ θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι κανένα κόμμα που προηγείται συνεχώς στην παράσταση νίκης δεν έχει χάσει μέχρι τώρα τις εκλογές.

Σε πολύ υψηλό βαθμό παραμένει, τέλος, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (σταθερή στο 95%) ενώ το ΠΑΣΟΚ ανακτά το χαμένο έδαφος, φθάνοντας στο 84% (το μάξιμουμ που έχει φθάσει μέχρι σήμερα είναι 85%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή