Διαγκωνισμοί συνδικαλιστών με «φιλεργατική» ορολογία

Διαγκωνισμοί συνδικαλιστών με «φιλεργατική» ορολογία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις οξύτατες αντιδράσεις συνδικάτων και συνδικαλιστών προκάλεσε η προγραμματική πρόταση της Ν.Δ. για «πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου ’90-’93, με τις απαιτούμενες προσαρμογές, λόγω των μεταβολών που έχουν επέλθει». O πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, με νέα δήλωσή του αμέσως μετά τις χθεσινές διευκρινίσεις του κ. Σουφλιά, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος και συνταξιούχος που να αποδέχεται την επαναφορά ρυθμίσεων των νόμων 1902/90 και 2084/92». Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να αποσύρει την πρότασή της για το Ασφαλιστικό και να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει μαζί με τα άλλα κόμματα την υπάρχουσα νομοθεσία, προκειμένου να βελτιωθεί για να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».

Για κοινή γραμμή πλεύσης στα βασικά σημεία του ασφαλιστικού κατηγόρησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλ. Καλύβης (ΣΥΝ) τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ. O γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Μανώλης δήλωσε νωρίς το πρωί ότι δεν θα είναι υποψήφιος εάν το κόμμα του υποστηρίζει μείωση των συντάξεων. Στη συνέχεια όμως επανήλθε, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα, καθώς οι διευκρινίσεις των κ. Καραμανλή και Σουφλιά αποδεικνύουν ότι οι θέσεις της Ν.Δ. παρερμηνεύτηκαν.

Στις ανακοινώσεις και δηλώσεις συνδικαλιστών προσετέθη χθες και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος σε έκτακτη συνέντευξη παρουσίασε οκτώ σημεία βασικών διαφορών της κυβερνητικής πολιτικής με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της περιόδου ’90-’93. Πρόκειται για επιμέρους παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση με τον νόμο 3029/02, μετά τη σοβαρή πολιτική κρίση που απείλησε το κυβερνών κόμμα η πρώτη απόπειρα επέκτασης των ορίων ηλικίας, το 2001, στο πνεύμα των επίμαχων νόμων επί υπουργίας κ. T. Γιαννίτση.

Τα 8 σημεία του κ. Ρέππα αφορούν την αύξηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων για τους μετά το 1992 ασφαλισμένους, τη βελτίωση κατά 10% του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, τη διατήρηση μιας σχετικής ευελιξίας στο ύψος των επικουρικών συντάξεων, στην άρση του πλαφόν για το εφάπαξ, στη θεσμοθέτηση της 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας και στην αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης (από την τριμερή χρηματοδότηση στη θεσμοθέτηση του 1% του ΑΕΠ).

Η Εθνική

Πάντως, έντονες ήταν οι αντιδράσεις και των ομοσπονδιών για τις προτάσεις της Ν.Δ. αναφορικά με την αποκρατικοποίηση των υπό κρατικό έλεγχο εμπορικών τραπεζών. O ΣΥΕΤΕ με ανακοίνωσή του αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να αποκρατικοποιηθεί η Εθνική Τράπεζα όταν ήδη το Δημόσιο κατέχει μόνο το 5,50%, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν το 18%. Εντονη δυσφορία εξέφρασε η OME-OTE, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η OTOE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή