Με τους κανόνες του 2000 ο χρόνος κομμάτων στην TV

Με τους κανόνες του 2000 ο χρόνος κομμάτων στην TV

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικά μειωμένος θα είναι ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος των κομμάτων για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων, καθώς σύμφωνα με το σχετικό νόμο, απαγορεύεται η αγορά χρόνου στα ηλεκτρονικά μέσα, ωστόσο στα κόμματα θα διατεθεί δωρεάν χρόνος αντίστοιχος με αυτόν των εκλογών του 2000, για την προβολή των θέσεών τους. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής – οι εκπρόσωποι των κομμάτων και η κυβέρνηση συμφώνησαν να ισχύσουν από την 11η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, όλες οι ρυθμίσεις που ίσχυσαν και στις εκλογές του 2000.

Σύμφωνα με αυτές, θα διατεθεί στα κόμματα δωρεάν χρόνος για τη μετάδοση μίας συνέντευξης Τύπου από τους αρχηγούς των κομμάτων, της κεντρικής προεκλογικής τους συγκέντρωσης, τη μετάδοση τεσσάρων τουλάχιστον αυτοτελών συζητήσεων με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, καθώς και τη διάθεση ενός δεκάλεπτου την εβδομάδα σε καθένα από τα κόμματα για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους ή όποια άλλη δραστηριότητα επιλεγεί από τα ίδια.

Ο χρόνος αυτός κρίθηκε απ’ όλα τα κόμματα ανεπαρκής και ζήτησαν να διατεθεί και επιπλέον χρόνος. O υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας δεσμεύτηκε την ερχόμενη Δευτέρα σε συνεδρίαση της διακομματικής, να οριστικοποιηθεί και νέα ρύθμιση για τον επιπλέον χρόνο. Ωστόσο απέκλεισε ο χρόνος που θα διατεθεί να είναι αντίστοιχος με αυτόν που αγόρασαν -κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα- από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στις εκλογές του 2000 και αντιστοιχούσε σε 14 εκατ. ευρώ.

Η δωρεάν διάθεση του χρόνου αυτού, που στη συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση διαφημιστικών σποτς, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει σημαντικά τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, αλλά θα οδηγήσει και στις υπερβολές και σπατάλες των εκλογών του Απριλίου του 2000.

Ακραία φαινόμενα

«Θα αναζητήσουμε τρόπους για να εκφραστούν τα κόμματα», δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας, μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής, «δίχως υπερβολές και αποφεύγοντας τα ακραία φαινόμενα που εκθέτουν την πολιτική. Δεν θέλουμε -κατέληξε- εμπορευματοποίηση της πολιτικής ζωής». Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο κ. B. Μεϊμαράκης, ο οποίος θεώρησε ότι η παραχώρηση περιορισμένου επιπλέον δωρεάν χρόνου, αποτελεί «προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το νόμιμο δημοκρατικό δικαίωμα των κομμάτων» για προβολή των θέσεών τους. Οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων, έθεσαν και πάλι το θέμα της ισότιμης παρουσίας όλων των κομμάτων στα ηλεκτρονικά μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή