Καραμανλής: Προσεκτικά βήματα στο Κυπριακό

Καραμανλής: Προσεκτικά βήματα στο Κυπριακό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό απαιτούν ιδιαιτέρως προσεκτικούς χειρισμούς και θα ήταν τεράστιο σφάλμα αν το εθνικό ζήτημα έμπαινε στην προεκλογική αντιπαράθεση των δύο κομμάτων». H φράση αυτή που ανήκει σε στενό συνεργάτη του κ. K. Καραμανλή, καταδεικνύει και την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν, αλλά και μετά τη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπ. Γκιουλ, ο κ. Καραμανλής τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. T. Παπαδόπουλο, ενώ ανάλογη επικοινωνία είχε και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. N. Αναστασιάδη.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για την ανάγκη να βρεθεί «μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα του «αυτήν τη φορά οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε αίσιο αποτέλεσμα», ενώ υπογράμμισε και τη στήριξη της Ν.Δ. «στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας».

Κατά πληροφορίες, ωστόσο, στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Γκιουλ, ο κ. Καραμανλής κάθε άλλο παρά απεκόμισε την εντύπωση ότι η Αγκυρα και κυρίως η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται αποφασισμένη να άρει πλήρως τις επιφυλάξεις που εξέφραζε μέχρι σήμερα για το σχέδιο Ανάν. Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να μετέφερε στον πρόεδρο της Ν.Δ. τη βούληση της Αγκυρας να πιέσει τον Ραούφ Ντενκτάς προς μια διαλλακτικότερη στάση, χωρίς όμως και να μπορεί να προδικάσει ότι τούτο θα έχει αποτέλεσμα. Ανάλογες εκτιμήσεις εξέφραζαν χθες και πολλοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες οι οποίοι επεσήμαιναν ότι οι «εποικοδομητικές» θέσεις που εκφράζει εσχάτως η Αγκυρα είναι μόνον για την έξωθεν μαρτυρία της και έχουν ως στόχο να εξασφαλισθεί για την Τουρκία η ημερομηνία έναρξης των δικών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Μιλώντας εξάλλου προς τους περίπου 700 συνέδρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μεταξύ των οποίων 13 πρωθυπουργοί και αντιπρόεδροι κυβερνήσεων της Ευρώπης) ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «σε ένα περίπου μήνα, η Νέα Δημοκρατία θα συμπορεύεται μαζί σας στη λεωφόρο των αλλαγών ως μία ακόμη κυβέρνηση της οικογένειας του ΕΛΚ». Υπενθύμισε επίσης την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα. H τουρκική υποψηφιότητα υπήρξε ένα από τα βασικά διαμφισβητούμενα σημεία του συνεδρίου στο οποίο δεν υπήρξε οριστική λύση. H σαφώς διατυπωθείσα την Πέμπτη αντίρρηση στην προοπτική μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας από το Βέλγιο και τη Γερμανία, δεν βρίσκει σύμφωνα αρκετά άλλα ευρωπαϊκά κόμμα του ΕΛΚ, ιδίως από ιταλικής, ισπανικής και, φυσικά, ελληνικής πλευράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή