Ικανοποίηση στην Αθήνα αμηχανία στην Αγκυρα

Ικανοποίηση στην Αθήνα αμηχανία στην Αγκυρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση στην Αθήνα και στιγμές αμηχανίας, εξαιτίας διαφωνιών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται μεταξύ Αγκυρας και ψευδοκράτους, προκάλεσε η απόφαση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να επιταχύνει τις διαδικασίες έναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

«Παραμένουμε πάντα σταθεροί και με πίστη στις θέσεις μας για την ανάγκη άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει απόλυτη ταύτιση αντιλήψεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα φανεί στην πράξη κατά πόσο «η άλλη πλευρά είναι ειλικρινής». Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης επαναβεβαίωσε «τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στις καλές υπηρεσίες του κ. Ανάν», με στόχο «την ανεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο».

Ο κ. K. Μητσοτάκης

Αντιθέτως, ο πρώην πρωθυπουργός κ. K. Μητσοτάκης δήλωσε στην τηλεόραση του «Σταρ» ότι το Κυπριακό «μπαίνει στην κρισιμότερη φάση του μετά την τουρκική εισβολή, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση -γιατί πρωθυπουργός στην ουσία δεν υπάρχει- αλλά και χωρίς υπουργό Εξωτερικών».

Την ίδια στιγμή και παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες δηλώσεις στην Αγκυρα πληροφορίες φέρουν να υπάρχει διάσταση απόψεων, ως προς τις ενδεδειγμένες επόμενες κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. P. Ντενκτάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως «αιφνιδιαστικά» αποφασίστηκε να παρατείνουν την παραμονή τους στην τουρκική πρωτεύουσα ο κ. Ντενκτάς, ο νέος «πρωθυπουργός» κ. Ταλάτ και ο κ. Σερντάρ Ντενκτάς, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν. Υπό το φως των νέων εξελίξεων, ίσως υπάρξει και νέα συνάντηση κορυφής για το Κυπριακό. O Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε, βεβαίως, ότι υπάρχει συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς «σε κοινούς στόχους». Και αφού επανέλαβε πως ελπίζει «ότι θα φθάσουμε σε μια δίκαιη και μόνιμη λύση», υπογράμμισε: «Υπάρχουν δύο ξεχωριστές, κυρίαρχες πλευρές στην Κύπρο, που έχουν δύο ξεχωριστές γλώσσες και εθνοτικές ρίζες. Αυτή η διζωνική δομή πρέπει να ενισχυθεί». O κ. Ντενκτάς από την δική του πλευρά έκρινε σκόπιμο να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο και μεταδόθηκαν από τουρκοκυπριακά μέσα περί διαστάσεως απόψεων με την Αγκυρα. Οπως, όμως, μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Ταλάτ ερωτηθείς σχετικά απέφυγε τόσο να επιβεβαιώσει, όσο και να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή