O Ανάν συμπληρώνει τα κενά της συμφωνίας

O Ανάν συμπληρώνει τα κενά της συμφωνίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντίστροφη μέτρηση για μια ακόμη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πριν από την επισημοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην E.E., άρχισε με την επιστολή που ο γ.γ. του OHE Κόφι Ανάν απηύθυνε στις δύο πλευρές στην Κύπρο, με την οποία τις καλεί να προσέλθουν σε συνομιλίες μαζί του στις 10 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με διακριβωμένες πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας στην εξασέλιδη επιστολή του, φαίνεται να εμμένει στις προϋποθέσεις που θέτει, τη συμπλήρωση δηλαδή των κενών στο σχέδιο Ανάν, τη διαφύλαξη των βασικών αρχών που το διέπουν και στον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για τα δημοψηφίσματα προς επικύρωση της συμφωνίας, αφού προηγουμένως συμπληρώσει ο ίδιος όσα κενά δεν μπορέσουν ή δεν προλάβουν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν.

Στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι κατέληξε στη απόφασή του στη βάση τριών στοιχείων: την άρση των περιορισμών στην διακίνηση από τα οδοφράγματα που κατέδειξε τη θέληση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για ειρηνική λύση, την ευθύνη του να μην απογοητεύσει τον κόσμο της Κύπρου και στην εδραιωμένη, όπως αναφέρει, φιλία Ελλάδας – Τουρκίας. Παρατηρεί επίσης ότι από τις επαφές του τις τελευταίες ημέρες πείσθηκε για το εφικτό της επανέναρξης των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανοίξουν ζητήματα που αφορούν τις βασικές αρχές του σχεδίου Ανάν.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, καθορίζει τα χρονοδιαγράμματα ως εξής:

– Συνομιλίες μαζί του στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου.

– Συνέχιση των συνομιλιών στην Κύπρο, με τον Αλβάρο Ντε Σότο έως τις 25 Μαρτίου.

– Ανάπαυλα πέντε ημερών.

– Οριστικοποίηση της συμφωνίας στις 30 Μαρτίου και

– Δημοψηφίσματα στις 21 Απριλίου.

Παρατηρητές

Ο γ.γ. κάλεσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να ορίσουν παρατηρητές στις συνομιλίες και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παρόντες θα είναι και παρατηρητές από τις ΗΠΑ (ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, κατά πάσα πιθανότητα) καθώς και από την πλευρά της E.E. (ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες).

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος άρχισε σειρά επαφών με συνεργάτες του και με πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής Ανάν. Το Συμβούλιο επρόκειτο να συνέλθει τη Δευτέρα για να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του ως προς τους χειρισμούς των εξελίξεων. Οι οποίες, ωστόσο, επισπεύδουν τη διαδικασία. O κ. Παπαδόπουλος είχε διαβεβαιώσει τον γ.γ. του OHE κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει στις συνομιλίες, μόλις το ζητήσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είχε ωστόσο υποδείξει στον κ. Ανάν ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να καθορίσει ημερομηνία για τα δημοψηφίσματα αργότερα και ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Η τουρκική πλευρά φέρεται πρόθυμη να προσέλθει στις συνομιλίες, παρόλο που από τη μια δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η θέση Ντενκτάς και των υποστηρικτών του στην Αγκυρα για τα όσα παρουσίασε ως τουρκικές θέσεις ο κ. Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη, ήδη ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχεται έντονη κριτική στην Τουρκία για τις αναφορές του σε ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων εις ένδειξιν καλής θελήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή