Συμπαθής, αλλά και ανέτοιμος ο Γ. Παπανδρέου

Συμπαθής, αλλά και ανέτοιμος ο Γ. Παπανδρέου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρέως συζητήθηκε εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν φυσικό να συμβεί, η εμφάνιση του κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου προχθές το βράδυ, στο κρατικό κανάλι της NET, ενώπιον κοινού και δημοσιογράφων μέσα σε ένα τηλεοπτικό στούντιο. Ηταν η πρώτη φορά που ο διάδοχος του κ. K. Σημίτη κλήθηκε να δώσει πολιτικές «εξετάσεις», όχι σε μία δημόσια συγκέντρωση, σε ακροατήριο ενθουσιωδών οπαδών του κόμματός του, αλλά σε ένα κλειστό χώρο, υποχρεωμένος να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις μιας ανοιχτής «ατζέντας» διαλόγου. Αναμενόμενο το ερώτημα: Πώς τα πήγε ο κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου; Κέρδισε ή έχασε «πόντους» με τα όσα είπε ή δεν μπόρεσε να πει;

Αν θελήσει κανείς να κρίνει αποκλειστικά με «επικοινωνιακούς» όρους αυτήν την «πρεμιέρα» του νέου αρχηγού -όπως ευλόγως το προτιμά το επιτελείο των στενών συνεργατών του- ο κ. Παπανδρέου δεν τα πήγε άσχημα. Για όσους πολίτες προέχει σήμερα η «εικόνα» στην πολιτική, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου, βγήκε από την εκπομπή της NET συμπαθής, ευγενικός, με μοντέρνο «λουκ», επιβεβαιώνοντας το νέο ηγετικό μοντέλο που δεν έκρυψε εξ αρχής ότι θέλει να επιβάλει στην πολιτική σκηνή. Ακόμη και οι δισταγμοί και η αβεβαιότητα στον λόγο του μπορούν να ερμηνευθούν «επικοινωνιακώς» ως στοιχεία ενός υποτιθέμενου συμπαθητικού χαρακτήρα του ομιλητού.

Δεν μπόρεσε

Αν κριθεί με πολιτικούς όρους, ο κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου μπορεί να τύχει αρνητικών σχολιασμών, δεδομένου ότι δεν μπόρεσε προχθές το βράδυ να στερεώσει στοιχειωδώς με σαφή πολιτικά επιχειρήματα τις «νέες αντιλήψεις» του περί ασκήσεως της πολιτικής και περί του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας. Επιπλέον δε, ο προγραμματικός λόγος του, βασανιστικά ασαφής, ήταν εξαιρετικά ισχνός έως και απολύτως απογοητευτικός. Αιωρούμενος σ’ ένα χώρο πολιτικώς αόριστο (δεν κατάφερε ο ίδιος να τον προσδιορίσει, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από τον διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας»), σ’ ένα χώρο που αναφέρει ως «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», το «Παιδί της Αλλαγής», όποτε προσπάθησε να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν απολύτως συγκεκριμένα θέματα, καθόλου ελκυστικά «επικοινωνιακώς» για ένα πολιτικό ηγέτη, δεν τα κατάφερε.

Μπορεί να γίνεται φανερό, κατά την άποψη ουκ ολίγων πολιτικών σχολιαστών ότι ο διάδοχος του κ. K. Σημίτη εσκεμμένως αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις πολιτικές θέσεις του, επειδή επιδιώκει να αποσπάσει σήμερα εκλογικές συμπάθειες από «παντού», αλλά αυτό δεν μπόρεσε προχθές να σκεπάσει κάτι άλλο σημαντικό: ότι ο κ. Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχει ακόμη καλά μελετήσει, όπως θα όφειλε να έχει κάνει, τους «φακέλους» των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία δηλώνει ότι επιθυμεί να διαχειρισθεί προσεχώς.

Χαμηλές επιδόσεις

Αν με τέτοιες χαμηλές πολιτικές επιδόσεις συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τότε θα ακυρωθεί παντελώς το ιδιαιτέρως προβαλλόμενο από το ΠΑΣΟΚ, καιρό τώρα, επιχείρημα, κατά το οποίο είναι «ανέτοιμη» να κυβερνήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Προχθές, ο κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου πρέπει να έπεισε πολλούς ότι ο ίδιος είναι σίγουρα ανέτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή