Κόλαφος για Παπανδρέου – Στον αέρα η ψηφοφορία της Κυριακής

Κόλαφος για Παπανδρέου – Στον αέρα η ψηφοφορία της Κυριακής

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζον θεσμικό ζήτημα εγείρεται για την διαδικασία εκλογής του κ. Γ. Παπανδρέου «απευθείας από τον λαό», με την πολυδιαφημισμένη ψηφοφορία μελών και «φίλων» και την τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων κατά την ψηφοφορία, για τη διασταύρωση ενδεχόμενων διπλοψηφιών, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία ενημερώθηκε από το κυβερνών κόμμα για τη ψηφοφορία της προσεχούς Κυριακής, απαγόρευσε τη διαδικασία δημιουργίας βάσεως δεδομένων είτε έντυπης είτε ηλεκτρονικής μορφής των πολιτών που θα ψηφίσουν στις 8 Φεβρουαρίου ως «φίλοι».

Και αυτό γιατί εκτίμησε πως αίρεται η μυστικότητα της ψήφου. H παραπάνω απόφαση, που θέτει υπό αμφισβήτησιν την όλη διαδικασία μαζικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ελήφθη κατά πλειοψηφία με ψήφους 5 έναντι 2, ενώ επιπλέον ένα μέλος της ανεξάρτητης αρχής σημείωσε πως, πέραν των άλλων, παραβιάζεται και η αρχή της ισότητας των πολιτών, όπως ορίζεται στο άρθρο 52 του Συντάγματος. H απόφαση θέτει υπό αμφισβήτησιν τη δημοκρατικότητα της όλης κίνησης του ΠΑΣΟΚ να αναδείξει εσπευσμένα, χωρίς αντίλογο, τον κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του και να την περιβάλει με μανδύα της μαζικής συμμετοχής. Να σημειωθεί ότι η απόφαση διαδοχής είναι προϊόν διαβούλευσης των κ. Σημίτη – Παπανδρέου και ο τελευταίος έλαβε πρωτοβουλίες χωρίς καν να έχει χρησθεί πρόεδρος του κόμματος.

Το θέμα καταθορύβησε χθες το βράδυ το κυβερνών κόμμα, οι επιτελείς του οποίου αναζητούσαν τρόπους διάσωσης της προγραμματισμένης ψηφοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά τη νύχτα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε σύσκεψη με ομάδα συνταγματολόγων.

Η δικαίωση της «Καθημερινής»

Την περασμένη Τρίτη, η «K» έθεσε στον προαλειφόμενο νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου, πέντε απλά ερωτήματα σχετικά «με την απευθείας εκλογή του από τον λαό». Ρωτούσαμε συγκεκριμένα τον κ. Παπανδρέου: «Ποια θα είναι η χρήση του αρχείου προσωπικών δεδομένων που θα δημιουργηθεί; Μήπως για να ξεχωρίσουν οι «δικοί μας» και οι άλλοι;». Και ακόμη «αν αίρεται η αρχή της μυστικότητας της ψήφου ή όχι;». Απάντηση δεν έλαβε. Ορισμένοι μάλιστα, από εκείνους που συνήθως χρησιμοποιούν τους θεσμούς κατά το δοκούν, έσπευσαν να λοιδορήσουν την «K» και να χλευάσουν την ευαισθησία της απέναντι σε κατοχυρωμένες αρχές και κανόνες. Συνεχίζουν, άραγε, ακόμη να έχουν την ίδια άποψη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή