Απολογητική η τελευταία ομιλία Σημίτη

Απολογητική η τελευταία ομιλία Σημίτη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερα θερμούς λόγους προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, εμφανή την προσπάθεια να αιτιολογήσει την επιλογή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τρεις μόλις μήνες πριν από τις εκλογές και τις συνήθεις αιχμές κατά της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης έκλεισε με την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο τον κύκλο της οκταετούς προεδρίας του στο κόμμα.

Εμφανώς συγκινημένος ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι προωθεί την ανανέωση και ότι σήμερα γίνεται η πρόταση το «τιμόνι να αναλάβει ένας νέος άνθρωπος» και πρόσθεσε: «Ενα στέλεχος με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Με στέρεους δεσμούς με την ίδια την κοινωνία. Με διάθεση για ρήξεις. Με διεθνή αναγνώριση. Με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους. O Γιώργος Παπανδρέου». Αμέσως μετά εμφανίσθηκε βέβαιος ότι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου «θα νικήσει το μέλλον» και το ΠΑΣΟΚ ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης επιχείρησε να αιτιολογήσει την αιφνίδια απόφαση για την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αφού σημείωσε πως κανείς δεν αντιτίθεται στην ιδέα της ανανέωσης, αλλά πολλοί την αρνούνται όταν αφορά τους ίδιους, υπογράμμισε πως «όποιος κατορθώνει να σπάσει το φαύλο κύκλο της πρακτικής της μονιμότητας, δημιουργεί δυναμική, δίνει ζωντάνια στις ιδέες και την πρακτική του». O κ. Σημίτης αναφέρθηκε επίσης στις εσωκομματικές εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της θητείας του, σημειώνοντας πως αν και μερικές φορές οι δημόσιες διαφωνίες έδωσαν τον τόνο, είχε πάντα ως κυρίαρχη την πεποίθηση ότι «ανήκουμε όλοι στην ίδια παράταξη που θέλει το καινούργιο». Ενώ, παράλληλα άσκησε κριτική στη Ν.Δ, χωρίς να την αναφέρει, κάνοντας λόγο για «υπερβολή και δημαγωγία».

Τέλος, ο κ. Σημίτης που ευχαρίστησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη που του παρείχαν την τελευταία οκταετία, προέβη σε απολογισμό των «κεκτημένων» της κυβερνητικής του θητείας, και στο κεντρικό «δίλημμα» των επερχόμενων εκλογών. O κ. Σημίτης προέβαλε ως σημαντικά πεπραγμένα των κυβερνήσεών του την οικονομική σταθερότητα και την αύξηση του διεθνούς κύρους της χώρας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως το κυβερνών κόμμα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είναι ιδιοκτησία κανενός» αλλάζει και εισέρχεται στη νέα εποχή, στην οποία δεν έχουν θέση «οι περιχαράξεις συσχετισμών και οι αποκλεισμοί». Ασκησε επίσης κριτική στη Ν.Δ. την οποία επέκρινε για «άγνοια και παραπλάνηση», ένω έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σημίτη για την απόφαση να αποχωρήσει χαρακτηρίζοντάς τον «πρότυπο για κάθε πολιτικό άνδρα που αναλαμβάνει ρόλο κυβερνήτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή