Με μία φωνή στην E.E. η απαίτηση Φερχόιγκεν

Με μία φωνή στην E.E. η απαίτηση Φερχόιγκεν

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρούσα με ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ενωσης Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, δεν θα είχε συγκαλέσει τη συνάντηση της ερχομένης εβδομάδος στη Νέα Υόρκη εάν οι δύο πλευρές δεν είχαν «βασικά ήδη συμφωνήσει σε λύση».

Ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε επίσης ότι, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο, θα συμμετάσχει και ο ίδιος προσωπικά στις διαπραγματεύσεις ώστε να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης πριν από την 1η Μαΐου και την ένταξη της νήσου στην E.E. «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, υπάρχει συμφωνία πως αν χρειαστεί πολιτική συμμετοχή υψηλού επιπέδου για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και φυσικά η E.E., είναι έτοιμα να το πράξουν» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος θα είναι ο εκπρόσωπος της E.E. στο επίπεδο αυτό. Χαρακτήρισε μάλιστα την επίλυση του Κυπριακού «ζήτημα υψίστης σημασίας» για την Ενωση, το οποίο έχει κινητοποιήσει «όλους τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους» της Επιτροπής.

Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες

Σε ό,τι αφορά τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες, ο Γερμανός Επίτροπος εξήγησε πως αποστολή τους θα είναι η διασφάλιση της πλήρους και έγκαιρης εναρμόνισης του κοινοτικού κεκτημένου με τη λύση που θα δοθεί, ενώ διευκρίνισε ότι η Ενωση δεν θέτει παρά δύο προϋποθέσεις για την εκ μέρους της αποδοχή της λύσης. Αυτές είναι αφ’ ενός να διασφαλίζονται στη νήσο η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφ’ ετέρου να έχει η Κύπρος ενιαία παρουσία στα κοινοτικά όργανα ώστε να μην παρακωλύεται η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω εσωτερικών διαφωνιών στην Κύπρο. H απόλυτη αναγκαιότητα να έχει η Κύπρος «μία φωνή» στην Ενωση μετά την επίλυση του Κυπριακού, είναι άλλωστε ο ένας απαράβατος όρος που εξ αρχής είχε θέσει η ευρωπαϊκή πλευρά μετά την αναθέρμανση των προσπαθειών επίλυσης με την παρουσίαση του σχεδίου Ανάν. «Ολα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα προσαρμόσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος και απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις πλευρές» να αξιοποιήσουν πλήρως την ευκαιρία που δίδεται γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα «διχασμένα κράτη με ναρκοπέδια και συρματοπλέγματα».

Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ σημείωσε ότι η Τουρκία «πιέζει» για διαπραγματεύσεις αλλά ότι η οριστική απάντηση θα δοθεί έπειτα από διαβουλεύσεις στην Αγκυρα με τους Ντενκτάς, πατέρα και υιό, καθώς και τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: «Θα αξιολογήσουμε τα πάντα και θα δώσουμε απάντηση». Σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Φερχόιγκεν υπήρξε ιδιαίτερα θερμός, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι «καλύτερες παρά ποτέ», «είμαστε πια σε θέση να μιλάμε για τα πάντα». Το χθεσινό πρόγευμα εργασίας με τον κ. Γκιουλ, επικεντρώθηκε, πέραν του Κυπριακού, στην πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και όπως δήλωσε ο Επίτροπος, διαβεβαίωσε τον Γκιουλ ότι από την πλευρά των Βρυξελλών δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός της Τουρκίας. Οσα προβλήματα προκύψουν μέχρι την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής περί τα τέλη του έτους, θα συζητούνται αμέσως με τους Τούρκους και μόνο σε περίπτωση που δεν επιλυθούν, θα περιληφθούν στην κοινοτική αξιολόγηση για το κατά πόσον είναι δυνατή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων E.E. – Τουρκίας. O κ. Γκιουλ αναγνώρισε από την πλευρά του ότι το μείζον είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην πράξη, όπως επιμόνως ζητεί η Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή