«Προκάτ» φιέστα για τον Γιώργο

«Προκάτ» φιέστα για τον Γιώργο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω ενός «συνεδρίου – εξπρές» από το οποίο απουσίαζε πλήρως ο διάλογος, αλλά με το πανηγυρικό κλίμα να κυριαρχεί λόγω των επερχόμενων εκλογών, σφραγίστηκε χθες στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών», στη Νίκαια, η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Γ. Παπανδρέου. O υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης πολιτική ομιλία του, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει σε κανένα σημείο τις προτάσεις του, έδωσε ένα περίγραμμα της «νέας εποχής» την οποία επαγγέλλεται, αλλά και του πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Κατέστησε σαφές ότι στις προθέσεις του είναι η εκ βάθρων αλλαγή του ΠΑΣΟΚ, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα αποφύγει την ευθεία αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., ενώ σε επίπεδο διακυβέρνησης έθεσε ως προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλλά με παράλληλη διατήρηση της υφιστάμενης δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου περιελάμβανε τέσσερις θεματικές ενότητες: H πρώτη είχε ως αντικείμενο το κόμμα και κατέστησε εκ νέου σαφές ότι στις προθέσεις του είναι η υπέρβαση του υφιστάμενου ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε πως «νέοι ιστορικοί κύκλοι δεν ανοίγουν με παλιές δομές κομμάτων» και επανέλαβε πως φιλοδοξία του είναι «η δημοκρατική παράταξη να ενώσει σε κοινή πορεία δυνάμεις από την ευρύτερη αριστερά, την κεντροαριστερά, αλλά και τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς». Πάντως, ο κ. Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να καθησυχάσει τα κορυφαία στελέχη, ότι θα επιχειρήσει να διοικήσει το κόμμα μέσω προσωπικού μηχανισμού. H δεύτερη θεματική ενότητα αφορούσε τη Ν.Δ. Υποστήριξε πως η Ν.Δ. αδυνατεί να αρθρώσει αξιόπιστο προγραμματικό λόγο. Και πρόσθεσε: «Μας λένε θα τα κάνουμε καλύτερα. Είδαμε πώς τα έκαναν καλύτερα με το πρόγραμμά τους στην οικονομία, στο Ασφαλιστικό». H τρίτη είχε ως πεδίο το κοινωνικό κράτος και την οικονομία. O υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε απολύτως με την προγενέστερη τοποθέτηση του κ. Σημίτη ότι θα «διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα». Παράλληλα, όμως, έθεσε ως πρωτεύοντα στόχο «τη διεύρυνση της αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, του συνταξιούχου, του αδύναμου».

Η τέταρτη ενότητα, αφορούσε τις αλλαγές στο κράτος. Στην επίθεσή του κατά της Ν.Δ. ο κ. Παπανδρέου έκανε έμμεση αναφορά στην απόφαση της Αρχής Δεδομένων. «Η εκλογή προέδρου από τη βάση είναι η αρχή μιας επανάστασης στο πολιτικό μας σύστημα. Προσπαθούν να θέσουν εμπόδια σ’ αυτήν τη διαδικασία, να μειώσουν την αξία της. Μα ποιος φοβάται τον πολίτη, επιτέλους; Αυτοί φοβούνται τον πολίτη, τα δικαιώματά του να συμμετέχει ενεργά, άμεσα. Αυτή είναι η απόδειξη τι σημαίνει Δεξιά», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή