Νέο πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ με παλιά επιχειρήματα

Νέο πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ με παλιά επιχειρήματα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρόσωπο του αρχηγού περιορίζεται η ανανέωση του κυβερνώντος κόμματος. Το, 128 σελίδων, κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε διά βοής από το συνέδριο της Παρασκευής, αποτελεί μια επανάληψη της οικονομικής επιχειρηματολογίας Σημίτη, αφού απουσιάζουν οι φρέσκιες ιδέες και κυριαρχούν τα μέτρα της Χάρτας Σύγκλισης που ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε τον Σεπτέμβριο.

Το έντυπο που διανεμήθηκε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, το περιεχόμενό είναι αποτέλεσμα της αγωνιώδους προσπάθειας του επιτελείου περί τον κ. Γ. Παπανδρέου να διατυπώσει προγραμματικό λόγο. Χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό ασάφειας, εσκεμμένη γενικολογία, ενώ άλλα περιλαμβάνονται στα γραπτά κείμενα, άλλα διατυπώνονται προφορικώς και άλλα, ενδεχομένως, θα ισχύσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναφορά του κ. Γιώργου Παπανδρέου, την Παρασκευή, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του κόμματος. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίφημη πρόταση για τη δυνατότητα 4ετούς ανασφάλιστης απασχόλησης των νέων ανέργων σε επιχειρήσεις.

Το φορολογικό καθεστώς

Μεγαλύτερη σαφήνεια χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, και σε ορίζοντα μιας τετραετίας, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών από 40% σε 35% για τα φυσικά πρόσωπα, από 35% σε 30% για τις Α.Ε. και ΕΠΕ (στο κείμενο αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης στο 25%), ενώ για τις προσωπικές επιχειρήσεις, ο φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 20%.

Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή κινήτρων για τις συνενώσεις μικρών ομόρρυθμων ή ατομικών εταιρειών σε μεγαλύτερες. Τα κίνητρα προβλέπουν έκπτωση 10% στη φορολογία για την πρώτη διετία λειτουργίας της νέας επιχείρησης αλλά και απαλλαγή από τη φορολόγηση, επί 5 έτη, του 25% των κερδών. Ως προς την απλοποίηση του συστήματος φορολόγησης και των συναλλαγών με τις ΔΟΥ, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει την ψήφιση ενός νέου νόμου, που θα ενσωματώνει και κωδικοποιεί το σύνολο της σημερινής νομοθεσίας, τη συγκρότηση ειδικών υπηρεσιών στις εφορίες από όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οι συναλλαγές, αλλά και ταυτόχρονη είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με έκδοση ενός κοινού εντύπου φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για 500.000 μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών με σύνολο ετήσιων αγορών έως 100.000 ευρώ προβλέπεται ένα καθεστώς «φορολογικής ασφάλειας». Η ένταξη στο σύστημα είναι εθελοντική, ισχύει για 3 έτη και προβλέπει σταθερό και εκ των προτέρων γνωστό ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης, απαλλαγή από αναδρομικούς ελέγχους και απλοποιημένη λογιστική παρακολούθηση των αγορών.

Το υπουργείο Εργασίας;

Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνεται η πρόταση που διατύπωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου για συγχώνευση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, ως έχοντα πλήθος δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης! Αντιθέτως, προβλέπεται η απόσχιση των κλάδων Υγείας των ταμείων και η υπαγωγή τους στο υπουργείο Υγείας αλλά και η ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Για την απασχόληση, επαναλαμβάνονται οι κοινοτικοί στόχοι (παροχή μιας ευκαιρίας απασχόλησης ή κατάρτισης σε όλους τους νέους πριν κλείσουν 6 μήνες ανεργίας) ενώ προτείνεται, γενικά, η υλοποίηση πλέγματος μέτρων με συνδυασμό φορολογικών απαλλαγών, επιδότησης του κόστους εργασίας και μείωσης ή πλήρους απαλλαγής των επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Το ασφαλιστικό παρουσιάζεται -για προφανείς λόγους- ως «θέμα κλειστό» και απλώς επαναλαμβάνονται γενικές αναφορές περί «εθελουσίας παράτασης του εργασιακού βίου».

Για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ο προγραμματικός λόγος παραμένει ασαφής. Προτείνεται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να «αντιμετωπισθεί ο κατακερματισμός της αγοράς» που προκαλεί η ταυτόχρονη ύπαρξη διαφορετικών ταχυτήτων (από συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα έως και την ανασφάλιστη εργασία), ενώ στο τραπέζι μπαίνει για άλλη μία φορά και το ζήτημα του ωραρίου εργασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ως προς το ύψος των συντάξεων, περιγράφονται οι στόχοι της Χάρτας: ετήσιες αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και, τουλάχιστον, 5% για τα κατώτατα όρια, αύξηση του ΕΚΑΣ από 140 σε 200 ευρώ το 2008 και της σύνταξης ΟΓΑ από 200 σε 300 ευρώ. Η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ από 552 ευρώ σήμερα θα ανέλθει, το 2008, στα 700 ευρώ.

Οι… τροπολογίες για τον Τουρισμό

Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν δύο αναφορές στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό, που έχουν έντονη… μυρωδιά Πάχτα. H πρώτη αφορά στον ήδη ισχύοντα νόμο περί τουριστικών κατοικιών, όπου αναφέρεται ως στόχος «να δοθεί η δυνατότητα ανέγερσης τουριστικών κατοικιών προς πώληση σε ξενοδόχους που διαθέτουν τουριστικές μονάδες 4 και 5 αστέρων σε εκτός σχεδίου ακίνητα». H δεύτερη προβλέπει την, δίχως ουσιαστικό έλεγχο, παράδοση δημόσιας περιουσίας (ακινήτων του EOT και της ETA) σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η «ανακήρυξη επενδύσεων σε 10 έως 15 δημόσια κτήματα της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα A.E. ως μείζονος σημασίας με ανάληψη της αρμοδιότητας χωροθέτησης από το Διυπουργικό Οργανο Τουρισμού και της αρμοδιότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας από το ΥΠΕΧΩΔΕ! Καθαρά πράγματα δηλαδή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή