«Αλλάζει σελίδα» ο Γ. Παπανδρέου

«Αλλάζει σελίδα» ο Γ. Παπανδρέου

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλλαγή σελίδας» με εξειδίκευση του προγραμματικού του λόγου και υποχώρηση των συνεχών αναφορών στην εκ βάθρων αλλαγή του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου από σήμερα το βράδυ, οπότε θα αναλάβει και τυπικά τη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος.

Εξ άλλου, ήδη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αν και υποτονικές λόγω της εν εξελίξει προεκλογικής περιόδου, έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες φωνές κριτικής για την έως τώρα παρουσία του υπουργού Εξωτερικών. Οπως επισημαίνεται, ο κ. Παπανδρέου μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα «διακυβέρνησης» που απασχολούν τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων, την ψήφο των οποίων διεκδικεί στην αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου. Και παράλληλα, υπονομεύει το «πρωθυπουργικό» του προφίλ, παρά το προβάδισμα που συνεχίζει να διατηρεί στο σχετικό ερώτημα στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Πού θα δώσει έμφαση

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, έχει διαγνώσει τους ανωτέρω κινδύνους. Ως εκ τούτου, το αμέσως επόμενο διάστημα προτίθεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων σε δύο ιδιαίτερα κρίσιμους για τους πολίτες τομείς: την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Ο υπουργός Εξωτερικών θα αξιοποιήσει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση τις επισκέψεις που έχει προγραμματίσει για την τρέχουσα εβδομάδα, αύριο στον Κορυδαλλό και την Παρασκευή στο Ηράκλειο, μια εκλογική περιφέρεια που θεωρείται πολιτικά «προνομιακή» για το ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά για τον ίδιο.

«Καινοτόμες» προτάσεις

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται πως δεν θα περιοριστεί στην παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή στο πλαίσιο του εκτάκτου συνεδρίου, αλλά θα καταθέσει ορισμένες «καινοτόμες» προτάσεις, ανάλογες εκείνης για την καταπολέμηση της ανεργίας, την οποία είχε παρουσιάσει από το Λαύριο. Πάντως, οι εξαγγελίες αυτές δεν θα παρουσιάζονται ως «δεσμεύσεις» προς υλοποίηση αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές, αλλά ως «αντικείμενο διαλόγου» με την κοινωνία, εάν το ΠΑΣΟΚ έχει επιτύχει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται από αύριο, οπότε και θα έχει και τυπικά την εντολή να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, να οροθετήσει σε άλλο επίπεδο τις σχέσεις του με τον κομματικό σχηματισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται, βεβαίως, να προβεί σε «θεσμικές» αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας στην αντικατάσταση, για παράδειγμα, του Ε.Γ. Ομως, θεωρείται πολύ πιθανό να ανακατανείμει ρόλους και να «εμπλουτίσει» -έστω μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- το επιτελείο που θα κληθεί να δώσει την επερχόμενη εκλογική μάχη από την πρώτη γραμμή με ορισμένα ακόμη στελέχη, τα ονόματα ορισμένων εκ των οποίων μπορεί να αποδειχθούν «ηχηρά». Εξ άλλου, σχετικές εισηγήσεις έχει δεχθεί εσχάτως και από μερίδα συνεργατών του, ενώ αξιοπερίεργο είναι πως υπογείως αντιδράσεις έχουν εκδηλώσει για τη συγκεκριμένη προοπτική πρόσωπα του υφιστάμενου μηχανισμού της Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπανδρέου εκτιμά πως μόνος τρόπος για να επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές είναι να βρίσκεται συνεχώς μόνον ο ίδιος στο προσκήνιο, με το στενό του επιτελείο να κινεί τα νήματα, οπότε είναι πολύ πιθανόν το ΠΑΣΟΚ θα οδεύσει στις εκλογές με την υφιστάμενη διάταξη δυνάμεων. Επίσης, είναι πλέον σαφές ότι ο κ. Κ. Σημίτης θα είναι μεν «παρών» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά σε δεύτερο πλάνο. Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις και εκτός Αθηνών, αλλά θα αποφύγει τις δημόσιες ομιλίες ενώπιον μεγάλων ακροατηρίων.

Χωρίς ανατροπές

Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές ανατροπές στην έως τώρα «γραμμή πλεύσης» του κ. Γ. Παπανδρέου κατά το λοιπό της προεκλογικής περίοδου. Ο από σήμερα νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στο πλαίσιο που -έστω ασαφώς- προσδιόρισε με την ομιλία του στο συνέδριο: θα επιμείνει στην εκ βάθρων αλλαγή του ΠΑΣΟΚ και σε μια λελογισμένη πόλωση με τη Ν.Δ. Ενώ, σε κυβερνητικό επίπεδο θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους χωρίς να διασαλευτεί η οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, στα ζητήματα εκπαίδευσης και απασχόλησης, και στην αποκέντρωση των εξουσιών και ενίσχυση των μοχλών διαφάνειας. Αλλά δεν θα παραθέτει το σαφώς προσδιορισμένο και ιεραρχημένο πλαίσιο στόχων και προτεραιοτήτων που χαρακτήρισε την «εποχή Σημίτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή