Αφυδατώνεται ο διαμεσολαβητικός ρόλος του κόμματος

Αφυδατώνεται ο διαμεσολαβητικός ρόλος του κόμματος

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σημερινή ψηφοφορία είναι ένα προεκλογικό θέαμα, που θα οδηγήσει σ’ ένα τουλάχιστον αντιαισθητικό ποσοστό. Για να παρακαμφθεί η απόφαση της Αρχής, έγιναν άρον-άρον κάποιες πρόσθετες τροποποιήσεις του καταστατικού, αλλά το ζητούμενο είναι μια συνολική πρόταση για τη μετάβαση στο «ανοιχτό κόμμα».

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οδεύουμε ολοταχώς στην αφυδάτωση του διαμεσολαβητικού ρόλου, που ο θεσμός Κόμμα παίζει στην αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία. Ισως γιατί κι αυτή έχει εκφυλισθεί σε «τηλεοπτική δημοκρατία». Δεν είναι τυχαίο ότι την αποκαθήλωση του K. Σημίτη και την προώθηση του Γ. Παπανδρέου τις επέβαλαν οι δημοσκοπήσεις και όχι ο εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού πάψει να λειτουργεί ως πολιτικός οργανισμός. Εχει εκφυλισθεί σε «κόμμα αξιωματούχων», που δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη διαδοχή. Καλείται εκ των υστέρων να επικροτήσει, χειροκροτώντας. Πρόκειται για θρίαμβο της κοινής γνώμης, αλλά όχι υποχρεωτικά και της δημοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στη διαμόρφωση των πολιτικών προτιμήσεων μεγάλο ρόλο παίζει η χειραγώγηση που ασκούν τα ΜΜΕ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η έκβαση των εκλογών θα κριθεί από την κατεύθυνση που θα πάρει η πολιτική δυναμική. Προς το παρόν, υπάρχει μια διακύμανση, που δεν απειλεί τον σκληρό πυρήνα του προβαδίσματος της Ν.Δ. Με άλλα λόγια, εάν τις επόμενες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να σκοράρει, θα ηττηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή