Οι κρισιμότερες συνομιλίες για το Κυπριακό

Οι κρισιμότερες συνομιλίες για το Κυπριακό

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι κρισιμότερες συζητήσεις για το Κυπριακό, υπό την πίεση στενοτάτων χρονικών περιθωρίων, γεγονός που αναγνωρίσθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, που όμως ανταποκρίνονται θετικά στην πρόταση του γ.γ. του OHE για λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου πριν από την πλήρη ένταξη στην E.E., της 1η Μαΐου.

«Είναι γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο γενικός γραμματέας είναι εξαιρετικά περιορισμένο, στενό και συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας, αλλά ανταποκρινόμαστε στην πρόσκλησή του γιατί η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνευτική διαδικασία του OHE, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Σημίτης.

Αναφερόμενος στην απόφαση να προσέλθει σε συνομιλίες παρά τα ασφυκτικά περιθώρια που θέτει ο κ. Ανάν, ο Κύπριος πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «πάγια πολιτική της κυπριακής κυβερνήσεως είναι να ανταποκρινόμαστε σε κάθε πρόσκληση του γενικού γραμματέα», διευκρινίζοντας ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς «έχει γίνει σοβαρή και ογκώδης προετοιμασία για την ολοκλήρωση των σημείων, τα οποία παραμένουν κενά και είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.»

Πέραν των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το σχέδιο Ανάν προβλέπει τη συμφωνία των κυβερνήσεων Αθηνών και Αγκυρας στο θέμα εγγυήσεων ασφαλείας και επί του θέματος αυτού ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι το ζήτημα «θα το χειρισθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου», σημειώνοντας ότι «η ανανέωση της λαϊκής εντολής για τον χειρισμό του κορυφαίου εθνικού θέματος είναι άλλωστε ο λόγος διεξαγωγής των εκλογών.»

Συνοψίζοντας τις θέσεις Αθηνών και Λευκωσίας, ο κ. Σημίτης είπε ότι «κοινός στόχος μας παραμένει μία βιώσιμη και λειτουργική συνολική λύση του Κυπριακού, αλλά με βάση τις αποφάσεις του OHE, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Ανάν μεταξύ των όρων που έχει θέσει είναι να συμπληρώσει ο ίδιος τα κενά στα σημεία επί των οποίων δεν θα υπάρξει συμφωνία. Το ενδεχόμενο αυτό αντιμετωπίζεται με περίσκεψη, αλλά ο κ. Σημίτης είπε ότι «δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτε, διότι αυτά τα οποία πάντα προτείνουμε είναι απολύτως λογικά και εξυπηρετούν αυτό που θέλει όλη η διεθνής κοινότητα: να λύσουμε ουσιαστικά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και να μην επανέλθουμε, έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα, πάλι με προβλήματα.»

Κοινή συνάντηση

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τη Νέα Υόρκη ο κ. Ανάν θα έχει έχει κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς σήμερα στις 23.30 ώρα Ελλάδος και δεν είναι γνωστό ακόμη εάν υπάρξουν κατ’ ιδίαν επαφές του γενικού γραμματέα. Στο ίδιο τηλεγράφημα σημειώνεται ότι στην περίπτωση κατά την οποία ένα από τα δύο ή και τα δύο μέρη δεν δηλώσουν στη σημερινή συνάντηση ότι αποδέχονται χωρίς επιφυλάξεις τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα του OHE, τότε ο κ. Ανάν θα σταματήσει κάθε προσπάθεια και θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εντολή για την παροχή καλών υπηρεσιών με στόχο τη λύση του πολιτικού προβλήματος στη νήσο.

Σε συνέντευξή του σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Ανάν κάλεσε τα δύο μέρη «να μη χάσουν την ιστορική ευκαιρία», ώστε να ενταχθεί μία ενωμένη Κύπρος στην E.E. την 1η Μαΐου και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι την πιθανότητα καταρρεύσεως των συνομιλιών πριν καν αρχίσουν».

Ντενκτάς: Δεν θα κηδέψω το ψευδοκράτος

Ο κατοχικός ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς, που αφίχθη ήδη στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι εάν ο γ.γ. του OHE κ. Κόφι Ανάν δεν δώσει ευκαιρία διεξαγωγής διαλόγου «αυτό θα ισοδυναμεί με θάνατο» του ψευδοκράτους «και δεν είμαι αυτός που θα τελέσει την κηδεία.» O κ. Ντενκτάς προτίθεται να επιδώσει στον κ. Ανάν επιστολή και εάν εκείνος αρνηθεί να την παραλάβει, θα επιστρέψει στην Κύπρο. Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφέρθηκε -μία ημέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών- στην ύπαρξη «πραγματικοτήτων» στην Κύπρο, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και όχι βάση διαπραγματεύσεων για τη λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου, μετέδωσε το ΑΠΕ από τη Λευκωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή