Δεν αποκλείει νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό

Δεν αποκλείει νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό παραμένει για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το Ασφαλιστικό, αλλά με τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, στους οποίους προτείνει να συνδιαμορφώσουν «μια νέα εταιρική σχέση». Τόσο στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ όσο και κατά τη συζήτηση με τους συνδικαλιστές, δεσμεύτηκε μόνο για τις κατακτήσεις των νυν συνταξιούχων. «Καμία κατάκτηση των συνταξιούχων δεν θα χαθεί», τόνισε, προσθέτοντας: «Στη διάρκεια της μεταρρύθμισης θα είμαστε στενοί συνεργάτες με τη ΓΣΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους διότι, μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Στη συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλο, «ως κίνηση μεγάλης πολιτικής αξίας», ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε καταιγισμό επικρίσεων από τους συνδικαλιστές σχετικά με την αρχική του εξαγγελία για ανασφάλιστη τετραετή εργασία των νέων ανέργων. Για το επίμαχο ζήτημα δεσμεύτηκε στην προώθηση σύστασης ενός ειδικού «Κοινωνικού Κεφαλαίου», στο οποίο θα εισρέουν κοινωνικοί, εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν απαγορευτικές δικλίδες ασφαλείας για τις απολύσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναποτελεσματικότητα της κατάρτισης και στην έλλειψη σύνδεσης των προγραμμάτων με τις τοπικές ανάγκες.

«Γενικόλογο, αντιφατικό και χωρίς δεσμεύσεις για τα μεγάλα προβλήματα», χαρακτήρισε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ κ. Γ. Μανώλης (Ν.Δ.), το πλαίσιο «εταιρικής συνεργασίας», που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου. «Ορισμένοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να θέσουν τη ΓΣΕΕ ως ντεκόρ στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε ο αν. πρόεδρος κ. Αλ. Καλύβης (ΣΥΝ). Την πλήρη αντίθεση του ΠΑΜΕ, στις θέσεις του κ. Παπανδρέου για το ωράριο, την ανασφάλιστη εργασία και τα ναρκωτικά, εξέφρασε ο κ. Μαυρίκος, καυτηριάζοντας φαινόμενα «οικογενειοκρατίας και παρέμβασης ξένων και εγχώριων παραγόντων στην ανάδειξη των κομματικών ηγεσιών».

Διαφορετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου λίγες ώρες αργότερα, με το προεδρείο του ΣΕΒ. Το στίγμα της συζήτησης έδωσε η επιθυμία του ΣΕΒ για την προώθηση της συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων στο μετεκλογικό πεδίο και οι αναφορές των εκπροσώπων του στη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων.

Να δεσμευτεί

Η ηγεσία του Συνδέσμου ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την κοινωνική συναίνεση είτε από τη θέση του πρωθυπουργού είτε από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο θέμα αφιερώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, ενώ ήταν και πρώτο στο υπόμνημα με τις θέσεις – αιτήματα του ΣΕΒ για την οικονομία που δόθηκε και γραπτώς στον κ. Παπανδρέου.

Η ηγεσία του ΣΕΒ προέταξε θέματα που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, καθώς επίσης και του ΕΣΕΚΑ ως «κατακτήσεις και προϊόντα συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων». Ανάλογες δεσμεύσεις αναμένεται να ζητήσει ο ΣΕΒ και από τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή. Επίσης, ο ΣΕΒ ζήτησε «πλήρη αποσύνδεση του κράτους από το επιχειρείν και συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για «σύμπλευση απόψεων σε πολλά θέματα». O κ. Παπανδρέου συνέδεσε την επίσκεψή του με τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και υποσχέθηκε «τομές στις σχέσεις κράτους – πολίτη και κράτους – επιχειρηματιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή