Εντονο παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη

Εντονο παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα ρευστότητος, εντόνων παρασκηνιακών επαφών και πιέσεων κυριαρχούσε έως τα μεσάνυχτα χθες στη Νέα Υόρκη, όπου ο Γενικός Γραμματεύς του OHE κ. Κόφι Ανάν επιχειρεί να εξασφαλίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού δίχως όρους και προϋποθέσεις, με πρόσθεση να καλύψει τα «κενά» του σχεδίου σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του κατοχικού ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς.

Το μέγα ερώτημα παραμένει η στάση του κ. Ντενκτάς, ο οποίος έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την Νέα Υόρκη εάν δεν δοθεί χρόνος αρκετός διαπραγματεύσεως του σχεδίου Ανάν. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε καθ’ οδόν προς την Τουρκία από τη Νότια Κορέα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ότι η αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη είναι «εκτός συζητήσεως».

«Εχουμε δώσει στον κ. Ντενκτάς έναν οδικό χάρτη, θα δούμε πόσο θα τον τηρήσει και πόσο θα παρεκκλίνει από αυτόν», είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η αποχώρηση του κ. Ντενκτάς από τις συνομιλίες είναι εκτός συζητήσεως». O Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε περαιτέρω ότι εάν ο κ. Ντενκτάς δεν τηρήσει τον «οδικό χάρτη» τότε το ψευδοκράτος «θα πληρώσει το τίμημα».

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι έλαβε με τον κ. Ντενκτάς μία «απόφαση αρχής», αλλά διευκρίνισε ότι συνεφώνησε ότι «δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτή ενώπιον των MME και πρέπει να τηρήσω την υπόσχεσή μου». Από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι σαφές ότι ο κ. Ντενκτάς παραμένει η κατ’ εξοχήν απρόβλεπτη παράμετρος στην όλη διαδικασία, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα αυτενεργήσει ή θα αποχωρήσει, στην περίπτωση κατά την οποία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του παραδοσιακού κατεστημένου.

Η δυσλειτουργία στην προώθηση του προγράμματος που είχε εκπονηθεί κατέστη σαφής όταν η κοινή συνάντηση του κ. Ανάν με τους κ. Παπαδόπουλο και Ντενκτάς, που είχε προγραμματισθεί για τις 16.30 αναβλήθηκε για τις 23.00 ώρα Ελλάδος. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια την αλλαγή της ροής των επαφών και μεταγενέστερη ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματεύς του OHE θα δεχόταν τον κ. Παπαδόπουλο στο γραφείο του, στις 22.00, τον κ. Ντενκτάς στις 22.45 και στη συνέχεια ακολούθησε η κοινή συνάντηση. Ολα αυτά, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπήρχε καθυστέρηση ή νέα αναβολή.

Ο κ. Ανάν δικαιολόγησε την αναβολή της κοινής συναντήσεως λέγοντας ότι ορισμένες αντιπροσωπείες έφθασαν το βράδυ της Δευτέρας ώρα Νέας Υόρκης και «θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπαυθούν και να μην τις ωθήσουμε σε διαπραγματεύσεις το πρωί». O γ.γ. είχε επίσης διευκρινίσει το προχθές το βράδυ ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν «απ’ ευθείας», πρόσθεσε ότι «τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούσαν αμοιβαία να συμφωνήσουν σε αλλαγές» και τόνισε ότι «αν δεχθούν να αλλάξουν το σχέδιο, φυσικά θα το δεχθούμε». Το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολήθηκε προχθές το βράδυ με το Κυπριακό και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς τον γ.γ. προς τον οποίο όμως δεν επεδόθη γραπτή δήλωση, διότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η τουρκική πλευρά ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην εκδοθεί γραπτή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον OHE πρέσβης κ. Τζον Νεγκρεπόντε διευκρίνισε ότι «η ενημέρωση εστιάσθηκε στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και στην ελπίδα επιτεύξεως συμφωνίας λύσεως έως την 26η Μαρτίου, στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων εντός του Απριλίου ώστε μία ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην E.E. πριν από την 1η Μαΐου». Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Ρίτσαρντ Μπάουστερ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλλουν στην επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι εκπρόσωποι της αμερικανικής διοικήσεως στον OHE με επί κεφαλής τον κ. Τόμας Ουέστον δεν μετέχουν στις συνομιλίες αλλά τις παρακολουθούν ως «παρατηρητές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή